ANNONS

Hon bor 50 meter fel

Om Antonia Svensson bott 50 meter längre norrut hade hon fått plats på Ormstaskolan. Nu får hon gå på Hjälmstaskolan i stället.
Om Antonia Svensson bott 50 meter längre norrut hade hon fått plats på Ormstaskolan. Nu får hon gå på Hjälmstaskolan i stället.
Antonia Svensson är en av 24 elever som har ”fel” postnummer och därför inte fått plats på Ormstaskolan.

Postnummergränsen går 50 meter från hennes hem. Nu får hon tre gånger så långt till skolan.
ANNONS

Höstterminen har börjat. För 6-åriga Antonia Svensson innebär det den tredje nya klassen på ett och ett halvt år. Familjen flyttade till Vallentuna förra vintern. Efter att ha gått på en förskola i centrala Vallentuna några månader bytte Antonia till förskolan Borgen, som tillhör Ormstaskolan.

– Vi tänkte att det var bra för Antonia att lära känna barnen på Borgen, inför skolstarten på Ormstaskolan, säger pappan Karl Emil Svensson.

Närheten till Ormstaskolan, en promenad på fem minuter, var en av orsakerna till att familjen flyttade till Ormsta. Därför blev det en kalldusch när familjen fick veta att Antonia måste börja på Hjälmstaskolan i stället.

Detta till skillnad från de andra 6-åringarna på förskolan Borgen, som fått plats på Ormstaskolan.

– Vi har inga synpunkter på själva Hjälmstaskolan. Men den ligger tre gånger så långt bort som Ormstaskolan. Antonia blev ledsen när hon insåg att hon inte fick gå kvar med sina kompisar, säger Karl Emil Svensson.

Antonia Svensson är ett av 24 barn som inte fått plats på Ormstaskolan i höst. Orsaken är att Ormstaskolan blivit tvungen att stänga en rivningsfärdig avdelning, i väntan på att hela skolan ska rivas.

Förutom syskonförtur har kommunen delat in barnen efter postnummer, när de valt ut vilka som skulle få plats på Ormstaskolan.

För Antonia Svenssons del innebär det att hon skulle ha fått gå på Ormstaskolan, om hon hade bott 50 meter längre norrut. Postnummer­indelningen gör att barn kan bo på samma gata och ha lika långt till Ormstaskolan men ändå delas upp på olika skolor.

– Vår dotter klarar nog bytet till Hjälmstaskolan. Men vi är starkt kritiska till kommunens tillvägagångssätt. De kunde ha berättat för oss att Ormstaskolan skulle komma att ta emot färre elever, i så fall hade vi inte låtit Antonia börja förskolan där förra året. Kommunens beslut handlar om människor, inte om nummer, ­säger Karl Emil Svensson.

ANNONS

Familjen har överklagat placeringen till förvaltningsrätten, men domstolen anser att kommunen inte brutit mot skollagen.

– Vi har alltid haft en postnummerindelning. Vi tittar på när­heten till skolorna och att barnen har en säker skolväg, säger ­Elisabeth Johansson, kanslichef på barn- och ungdomsförvaltningen.

Enligt kommunens regler har inte barn förtur till en viss skola, bara för att de gått på en förskola i samma område. Olika intagningsregler gäller för skolformerna.

Fakta

Hagaskolan kan stå klar om fem år

En ny skola, Hagaskolan, ska ersätta Ormstaskolan och stå klar tidigast 2019 i närheten av Vallentuna IP.

Hagaskolan ska ta emot Ormstaskolans elever och ge plats för nyinflyttade elever.

Fram tills att Hagaskolan är klar får barnen som tidigare skulle ha fått plats i den nu avstängda delen av Ormstaskolan gå på Hjälmstaskolan, där det finns lediga lokaler.

Källa: Vallentuna kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.