ANNONS

Hon brinner för att blanda traditioner

På tisdag nästa vecka är det dags för eldfesten i Husby.

Projektledaren Mahbobeh Englund brinner för att lära barn vad som ligger bakom traditionen.

Hon ligger även bakom den första iranska adventskalendern, vars första lucka öppnas på eldfests­dagen.
ANNONS

– Jag gjorde den för att barnen ska få en bakgrund till vårt nyårs­firande, säger Mahbobeh Englund, som till vardags arbetar som modersmålslärare i persiska i norra Järva.

Idén fick hon från den svenska adventskalendern, men den här består av 13 luckor i stället för 24. Antalet luckor står för de 13 festdagarna efter nyår. Första luckan ska öppnas på nyåret.

Kalendern är skriven på persiska men finns också översatt och de små berättelserna i varje lucka blir en saga som berättar om traditionen bakom nyårsfirandet.

– Det finns olika versioner, och jag berättar en variant. Jag vill visa varför vi sotar oss i ansiktet. Det är inte för att vi är rasistiska, utan för att det symboliserar sotet från elden, säger hon.

Kalendern gjorde hon redan 1995, men den fick aldrig något större genomslag. Nu håller hon på att göra en ny kalender. För Mahbobeh Englund, som har varit gift med en svensk man i över 30 år, är det inget konstigt att man blandar traditioner.

– Vi firar nyår två gånger till exempel.

På tisdag nästa vecka firas det persiska nyåret för tredje året i rad på Dalhagens BP på Stavanger­gatan. Förra året var det snö och det kom inte lika mycket folk som på tidigare eldfester. Cirka 3 000 besökare jämfört med tidigare år då det kommit cirka 9 000 personer för att fira och hoppa över de sju små eldarna.

– Det viktigaste är inte hur många som kommer. Lagom är bra tycker jag, säger Mahbobeh Englund.

Husbys eldfest arrangeras av en rad lokala föreningar med stöd från stadsdelsnämnden. På scen kommer en mängd artister att uppträda, bland andra Tawab, Hooman, DJ Farzad och Arash.

ANNONS

Förra året var årets budskap ”Nej till våld mot kvinnor och barn”, vilket uppmärksammades bland annat genom en gemensam protestdans på scenen.

I år är budskapet ”Nej till barnarbete!”.

– Det är trevligt att även skänka en tanke till de som inte har det så bra när man samlas för att ha det trevligt. Barnarbete måste stoppas i världen, säger Mahbobeh Englund.

Hoppar du själv över elden?

– Ja, det gör jag. Vi ger våra sjukdomar och andra besvär till elden så får vi värme och kärlek tillbaka. Man säger till elden: ”Min blekhet är för dig. Din värme är för mig. Må du uppfriska mig”, och sedan hoppar man, säger hon.

ANNONS