ANNONS

Hon byter bilen mot buss

Linda Jakobsson hoppas på tidsvinster när hon i stället för bilen ska ta bussen i rusningstrafiken på morgonen.
Linda Jakobsson hoppas på tidsvinster när hon i stället för bilen ska ta bussen i rusningstrafiken på morgonen.
Linda Jakobsson i Strand är en av flera som nappat på SL:s och Tyresö kommuns erbjudande om gratis SL-kort i två veckor.

I utbyte ska hon ställa bilen och ta bussen till jobbet.
ANNONS

Linda Jakobsson tillhör kategorin tvåbarnsmamma med späckat schema. När hon slutar jobbet på Gärdet vid tretiden ska hon hämta barnen, 8 och 10 år gamla, i skolan.

Sedan ska hon se till att de får mat och köra dem till ridskolan, tennisklubben, dansskolan och innebandyn.

– Det kan hända att vi tagit på oss för mycket, men så länge barnen tycker att det är roligt gör jag det gärna, säger hon och skrattar.

För att kunna passa alla tider har Linda Jakobsson alltid tänkt att hon måste ha egen bil och att hon då lika gärna kan ta den till jobbet på morgnarna.

Men ett nytt erbjudande från Tyresö kommun och SL om gratis SL-kort i två veckor har fått henne att tänka om.

– På morgnarna hamnar jag ändå bara i köer. Framför allt skulle det också vara skönt att slippa leta efter parkeringsmöjligheter nära jobbet varje morgon. Jag tror att det här kan bli en tidsvinst, säger hon.

Erbjudandet från SL och Tyresö kommun om gratis SL-kort i två veckor är ett av flera sätt att förbättra trafiksituationen på Tyresö­vägen, i väntan på att ett tredje körfält byggs. Förhoppningen är att de som testar kollektivtrafiken ska fortsätta att ladda nya resor på sina SL-kort.

Enligt Helena Hartzell, trafikplanerare i Tyresö kommun, visar erfarenheter från andra liknande kampanjer i andra delar av landet att 20 procent av dem som testar fortsätter att använda sig av kollektivtrafiken efteråt.

– Vi tänker att många ser över sina resmönster efter semestern och att det här kan ge dem en knuff att ställa bilen. Och så hoppas vi fånga upp nyinflyttade i Strandängarna och övriga Östra Tyresö, säger hon.

ANNONS

Erbjudandet om gratis SL-kort gick ut till alla bilägare i Östra Tyresö i förra veckan och sista anmälningsdag är den 1 september. Erbjudandet gäller dock inte bara bilägare utan alla som bilpendlar till sina jobb.

För SL är det första gången som en kampanj av det här slaget riktar sig mot ett geografiskt område. Tidigare erbjudanden har gått ut till anställda på större arbetsplatser. I Tyresö har således anställda i kommunen fått samma erbjudande.

Och i den kategorin har intresset varit stort.

– I förra veckan hade vi över 300 intresserade, berättar Helena Hartzell.

Fakta

Så ska bilköerna bli kortare

Tyresövägen förbereds nu för en framtida breddning med ett tredje körfält. Det är ännu oklart hur långt ut i Östra Tyresö den tredje körfilen ska gå.

Enligt Trafikverkets rekommendationer jobbar Tyresö kommun dock i första hand med andra åtgärder som ska minska köerna.

Exempel är nya gång- och cykelbanor, ny direktbusslinje från Tyresö Strand till Gullmarsplan, se till att skolorna startar på olika tider, fler cykelparkeringar, förlängda busshållplatser med bättre väderskydd, effektivare parkeringsregler, olika cykelkampanjer samt säkrare skolvägar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.