Hon drömmer om förorten

Serietecknaren Coco Moodyssons debutroman ”Onda krafter i Sollentuna” handlar om utanförskap och att längta bort.

– Jag fantiserar ännu om radhus, säger hon.

Alexander är 15 år och har precis flyttat till Helenelund. Mamma ligger på sjukhus, pappa har träffat en ny tjej och livet är en enda lång motgång. Men mitt i allt det besvärliga finns också ljuspunkter.

Coco Moodyssons debutroman är en historia om vänskap och utanförskap. En uppväxtskildring skulle nog den som inte visste bättre tro. Och på sätt och vis är den också det, men ändå inte. ”Onda krafter i Sollentuna” är en titel som både lockar och förvillar.

Coco Moodysson växte inte upp i Sollentuna och hon har aldrig bott där.

I själva verket växte Coco Moodysson upp vid Mariatorget på Södermalm.

– I en sekelskiftsfastighet i en kultur/vänstermiljö där jag inte riktigt passade in. Jag har fantiserat om förorten och radhus och funderat mycket kring vanliga Svensson-liv.

Varför Sollentuna?

– När jag var 15 år träffade min mamma en kille från Sollentuna. Han hade en dotter som vuxit upp i Norrviken. Sedan dess har jag varit nyfiken på och fantiserat om Sollentuna. Längtat dit.

Trots det faktum att Coco Moodysson inte växt upp i Sollentuna anser hon att ”Onda krafter i Sollentuna” är hennes mest självbiografiska bok.

– Jag är alla karaktärer på sätt och vis.

Coco Moodysson berättar att hon i samband med researchen tillbringade mycket tid i området. I ett för boken talande kapitel besöker huvudkaraktärerna Sollentunaikonen Kenneth Gärdestad och stjäl hans döda broder Teds tennisboll.

– Jag åkte väldigt mycket buss och gick runt i villaområden i timtal med ett block i handen. Jag fick mycket konstiga blickar från folk.

Enligt Coco Moodysson, som tidigare gett ut fyra seriealbum, kom boken till lite av misstag.

– Jag visste att jag ville göra någonting för barn. Först tänkte jag göra en bilderbok, men då föreslog någon på förlaget att jag skulle göra en ungdomsbok. Jag funderade på att göra en serie för unga vuxna, men bilderna försvann på vägen, de blev överflödiga.

Att gestalta saker i text utan hjälp av bilder var dock inte så lätt, konstaterar Coco Moodysson.

– Jag har svårt för att brodera ut. Det var en kamp. Jag saknade att rita. Men de som läst mina seriealbum kommer säkert att känna igen sig.

Det som skiljer ”Onda krafter i Sollentuna” från tidigare böcker är möjligtvis uppmärksamheten i samband med utgivningen.

– Det har varit mycket mer uppmärksamhet kring serierna. Serier är väl lite mer spännande än barn- och ungdomsböcker.

Blir det fler böcker?

– Ja, men i vilken form vet jag inte.

Drömmer du fortfarande om Sollentuna?

– Ja. Jag har fortfarande en radhusdröm. Jag har kvar en bild av att det livet är enklare, mer okomplicerat. Men kanske är det bara det man ser på ytan, säger Coco Moodysson.

”Jag gick runt i villaområden i timtal med ett block i handen. Jag fick mycket konstiga blickar från folk.

Fakta

Gift med Lukas

Namn: Coco Moodysson.

Yrke: Författare och serietecknare.

Aktuell: Med ungdomsromanen ”Onda krafter i Sollentuna”.

Övrigt: Gift med filmaren Lukas Moodysson.