Hon får betala trots tom tunna

Annukka Lundgren åkte utomlands i fyra månader men sopräkningen kom ändå – trots att hon avbeställt tömning och ställt undan soptunnan.Foto: Pekka Pääkkö
Annukka Lundgren åkte utomlands i fyra månader men sopräkningen kom ändå – trots att hon avbeställt tömning och ställt undan soptunnan.Foto: Pekka Pääkkö
När Annukka åkte till Thailand i fyra månader anmälde hon uppehåll och ställde undan soptunnan på verandan.

Ändå registrerades en mystisk tömning, och Annukka fick betala full soptaxa för tiden hon var borta.

Med god marginal skickade Annukka Lundgren in en anmälan om uppehåll i sophämtningen den 25 oktober, en dryg månad innan hon lämnade ett vinterkallt Stockholm för en fyra månader lång vistelse i Thailand. Men trafikkontoret registrerade inte hennes ansökan förrän den 14 februari, och avslog därför hennes begäran med motiveringen att den hade kommit in för sent.

– Jag hade varit utomlands i två och en halv månad då, det är omöjligt att jag skickade in den i februari, säger Spångabon Annukka.

Av de inblandade i hanteringen av brevet återstår då Posten och Stockholms stad, och ska man tro på staden är det i postgången det har brustit.

– Vi gör bedömningen att det inte är troligt att ansökan legat oregistrerad hos oss i tre månader och sedan dykt upp, säger Marita Söderqvist som är avdelningschef på avfall.

Även om det inte finns något som tyder på att det är Annukka som har gjort fel tvingas hon ändå betala för sophämtningen under de fyra månaderna.

– Det är tråkigt att hon hamnat mellan stolarna, men vi har en likställighetsprincip och samma regler måste gälla för alla.

En underlig detalj är att det i trafikkontorets logg har registrerats en tömning under tiden hon var borta. Klockan 13.03 den 11 januari står det att entreprenören har hämtat 12,5 kilo – drygt dubbelt så mycket som resten av loggens hämtningar – ur Annukkas tunna. Detta trots att den stod uppställd på verandan och uppfarten var översnöad.

– Jag har pratat med sopkillarna, de säger att ingen har varit där och hämtat under tiden, säger Annukka.

Inte heller trafikkontoret kan förklara den mystiska noteringen i loggen.

– Det är helt oförklarligt, jag har inte varit med om något liknande, säger Marita Söderqvist.

I juli börjar trafikkontoret ta betalt för varje kilo sopor som slängs, och Annuk­ka Lundgren litar inte på att det kommer att fungera.

– Ska man väga sin egna sopor för att vara på den säkra sidan, och om mina siffror inte stämmer med deras – vem får rätt då?

Trafikkontoret planerar att införa en internettjänst från den 1 juli där kunden ska kunna se om uppehåll i sophämtningen beviljats.

– Det kan förhindra att liknande inträffar i framtiden, säger Marita Söderqvist.

Fakta

Liten andel får rätt

Under perioden 1 september 2011– 31 mars 2012 gjorde trafikkontoret 437 500 hämtningar i västerort.

Under den perioden inkom 114 reklamationer, och av dessa fick 38 kunder rätt till kompensation.

De flesta klagomålen handlar om utebliven hämtning.

Källa: Stockholms stad