Hon fixar blomstren till prinsen

I sommar väntar prinsbröllopet för floristen Emma Aronsson. Hemma på balkongen i Bällstaberg sprider gröna växter från Medelhavet ett lugn.
I sommar väntar prinsbröllopet för floristen Emma Aronsson. Hemma på balkongen i Bällstaberg sprider gröna växter från Medelhavet ett lugn.
Uppiggande mandarinväxter och lugnande, mörkgröna olivträd gör susen på din uteplats i vår. En av världens främsta florister, Vallentunabon Emma Aronsson, guidar dig till årets blomstertrender.

Och laddar för att dekorera sitt tredje kungliga bröllop.

En tomatplanta, en gul mandarinväxt, prunkande krukor med basilika och flera gröna olivträd. I vår är det Medelhavet som inspirerar Emma Aronsson när hon gör i ordning sin balkong hemma i Bällstaberg.

Både kuddar och krukor går i havets blå och turkosa färger.

– Trenden med gröna växter från Medelhavet går aldrig ur. I år ska det vara ätbart, ekologiskt och gröna växter som sprider lugn, säger hon.

Emma Aronsson är floristen som vunnit yrkes-SM, dekorerat Nobelmiddagen och för två år sedan kom femma i VM för florister. Dessutom har hon deltagit vid Kronprinsessans och prinsessans Madeleines bröllop.

I juni är det dags att dekorera det tredje kungliga bröllopet, när prins Carl Philip gifter sig på Slottet.

Hur själva blomsterarrangemangen ska se ut får hon inte veta förrän några dagar innan giftermålet.

– Allt är hemligt. Men jag är inte nervös, bara förväntansfull. Det är en ära att få vara med och det ska bli så roligt, säger Emma Aronsson.

Hon lyfter upp en lavendelväxt från balkonggolvet, som står i en naturfärgad korg.

Förutom lugnet från många gröna växter ska inredningen vara enkel och inspirerad av naturen i år. En terrakottakruka har blivit grön på utsidan av att ha använts länge.

– Det ska inte se tillgjort ut. Terrakottakrukor är trendigt, gärna en gammal kruka, ett guldkorn som du köpt på loppis. Man tar det man har hemma också, tipsar Emma Aronsson.

De små, gula mandarinfrukterna piggar upp bland grönskan. Men se dem mest som en upp-­ piggande inredningsdetalj, de smakar inte som frukten från Medelhavet.

– De är inte de godaste. Det brukar inte bli många oliver heller från olivträden. Det kan dröja fem år innan själva oliverna kommer.

Emma Aronssons balkong går som sagt i grönt och olika nyanser av blått. Hon råder nybörjare att försöka följa en röd tråd när de inreder uteplatsen, något som hon tycker att många inte brukar göra.

– Ofta blandar man för många stilar. Många utnyttjar heller inte hela platsen på en balkong. Bygg på höjden, sätt upp lyktor till exempel, tipsar hon.

Och låt gärna ett par fina handskar, eller en kratta, ligga framme på din uteplats.

– Men jag tycker så klart att blommorna ska vara i fokus. Alla blir glada av blommor.

Fakta

Emmas tips för en fin balkong

Vattna mandarinväxter och olivträd ofta, de är törstiga växter.

Ska du bort i sommar? Fråga grannen om hjälp att vattna. Annars, köp en ”semestervattnare” som fyller på vatten allt eftersom. Och skjut in växterna, så att de inte står i direkt solljus.

När hösten kommer, ställ mandarinväxten och olivträd svalt och ljust.