Hon fixar fest på julafton

Rebecka Svangren är en av dem som håller i julfirandet på restaurang Tre källor.
Rebecka Svangren är en av dem som håller i julfirandet på restaurang Tre källor.
På julafton blir det jul­firande på restaurang Tre källor i Eriksberg.

Alla får komma och bjuds på något gott att äta, en julklapp och en stunds gemenskap.

– Man ska inte behöva vara ensam på jul om man inte vill, säger ­Rebecka Svan­gren.

Hon är tredje generationen som driver Tre källor. På julafton kommer hon, mamma Lotta och några i personalen att fira jul med den som känner sig manad.

– Jag fick idén förra året när en man hörde av sig och undrade om vi skulle ha öppet på julafton. Hans fru hade precis gått bort och han visste inte vart han skulle ta vägen.

Så i år kan den som vill komma till Tre källor mellan klockan 13 och 16. Tanken var först att vända sig till ensamma äldre, men nu har man breddat målgruppen för julfesten. Gästerna bjuds på julig mat och under dagen kommer man också att dela ut 200 julklappar på restaurangen.

– Festen är öppen för precis vem som helst: gammal som ung. Alla får komma, även om man ska vidare sedan, säger Rebecka Svangren som själv kommer att ta dit sin familj.

Julklapparna har tillkommit efter att Rebecka Svangren läst om julklapps-projektet Skokartongsappellen. Det är ett initiativ som startades av några privatpersoner efter inspiration från en liknande insamling i England.

Det går ut på att man lägger ner saker anpassade för ett barn, en tonåring eller en vuxen i en skokartong, det kan vara allt från leksaker till underkläder eller presentkort. Kartongen slår man sedan in i presentpapper och lämnar in.

Många hundra paket har lämnats in hittills.

Den som själv vill lämna in ett paket har en chans till – i morgon onsdag mellan klockan 17 och 18 vid Kulturhuset i Stockholm.

Rebecka Svangren hoppas på riktigt bra stämning på julafton.

– Jag tycker att det är viktigt att det finns någonstans att vända sig. Om man är ensam kan det bli så himla påtagligt just vid jul när alla träffas.

Fakta

Här kan du också fira jul

I Tumba kyrka blir det Jul i gemenskap klockan 13 till 16. Arrangörer är kyrkorna i Botkyrka och Salem. Gästerna serveras julmat, bjuds på julgodis och underhållning. Dessutom delar man ut julklappar.

Second handbutiken på Hantverkargatan i Eriksberg har öppet julfirande klockan 12 till 17. Julmat, dans kring granen, läsning av julevangeliet och julklappar till barnen.