Hon fixar sin bästa drink

Moa Carlsson komponerade två stadsdrinkar för Mitt i – en röd för Sundbyberg och en blå för Solna.
Moa Carlsson komponerade två stadsdrinkar för Mitt i – en röd för Sundbyberg och en blå för Solna.
Förra gången hon var med svimmade hon av nervositet och fick avbryta tävlingen. Men i år är Moa Carlsson från Grand Garbo i Sundbyberg mer taggad än någonsin.

Den 25 mars tävlar hon i bartender-SM.

Till vardags är 23-åriga Moa Carlsson bartender på nattklubben Grand Garbo i centrala Sundbyberg.

Men om några veckor tävlar hon mot 19 andra flinka bartenders – från bland annat Cadierbaren på Grand Hôtel – om att bli Sveriges bartender 2012.

Drinken som hon tävlar med har självironiskt fått namnet Second chance – eftersom hon svimmade förra gången hon var med i tävlingen.

– Folk stod och hetsade och skrek på mig och det blev för mycket press helt enkelt, skrattar Moa.

I år är hon bättre föreberedd. Att komponera tävlingsdrinken – en så kallad pre-dinner drink – tog tid.

– Jag experimenterade med tomatjuice, basilikasyrup och mozzarella på en drinkpinne. Jag ville göra något matigt, som en flytande förrätt.

Men drinken blev inte som hon ville och hon bestämde sig för att gå tillbaka till cocktailens guldålder, 1930-talet, för inspiration.

– Jag slog i gamla böcker och läste om klassiker. Sedan frågade jag mig: varför är Dry martini en klassiker? Jo den är enkel och fräsch och håller i längden.

Till slut efter mycket rörande blev tävlingsdrinken Second chance klar:

Fem centiliter Plymouth gin rörs ihop med två centiliter St. Germain (fläderlikör) som sedan toppas med lite is och vriden citronzest.

– Den är spritstark och tilltalar alla. Häller du i citronjuice blir det en sour och lite soda så har du en longdrink, konstaterar hon.

Moa har exklusivt för Lokaltidningen Mitt i komponerat två stadsdrinkar – en röd för Sundbyberg och en blå för Solna.

Fakta

Sumpan – Raspberry Fizz

”Sundbybergs drink är läckert röd, en riktig arbetardrink, som kommer från hallonen som ingår. Det går bra med frysta hallon som mikras ett tag. Citronjuice ger syra och kraft. Den är enkel och inte för tjejig.”

En handfull muddlade (mosade) hallon.

6 cl Bacardi Razz (hallonrom)

2 cl citronjuice

1 cl sockerlag

Is

Skaka allt och häll upp i Martiniglas. Toppa med lite soda och dekorera med en myntakvist.