– Vi har haft en mycket noggrann och gedigen process där vi har intervjuat flera olika kandidater och vägt meriter mot varandra och landat i att vi föreslår Johanna Hornberger, säger Erik Ottosson (M) ordförande för nomineringskommittén.

Tidigare i maj meddelade kommunstyrelsens ordförande i Danderyd, Hanna Bocander (M) att hon avgår.

Då meddelades det att ny ordförande för kommunstyrelsen i Danderyd planerar att väljas den 2 september vid nästa fullmäktige.

Erfaren politiker

Kommitténs förslag Johanna Hornberger bor i Västra Danderyd och är ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Danderyd. Hon är även riksdagsledamot och sitter med som suppleant i trafikutskottet, miljö- och jordbruksutskottet samt eu-nämnden.

– Jag är otroligt hedrad och glad över att ha blivit nominerad. Danderyd är en fantastisk kommun och i mina ögon den bästa kommunen att leva och bo i. Att bli nominerad till uppdraget som kommunstyrelsens ordförande i Danderyd innebär stort förtroende.

– Jag känner mig helt redo att axla den här uppgiften efter min erfarenhet som tidigare gruppledare och nämndordförande i kommunen, och nu som riksdagsledamot. Samtidigt är det viktigt att understryka att det är upp till den moderata kommunfullmäktigegruppen och slutligen kommunfullmäktige att fatta det slutgiltiga beslutet om vem som blir nästa KSO.

Hon svarar på hur hon får göra med sina övriga politiska uppdrag, om hon blir vald.

– Det går inte kombinera att vara riksdagsledamot och ordförande för kommunstyrelsen, säger Johanna Hornberger.

Då tas beslutet

Nomineringskommitténs förslag ligger just nu hos Moderaternas fullmäktigegrupp. Den 29 augusti väntas gruppen fatta beslut innan det går vidare till fullmäktige den 2 september.