Hon förstår vad Linus säger

Enligt Ami Sundeman säger katten Linus att han skulle vilja att matte låter honom vara ute i trappuppgången längre.
Enligt Ami Sundeman säger katten Linus att han skulle vilja att matte låter honom vara ute i trappuppgången längre.
”Dr. Dolittle” och ”Mannen som kunde tala med hästar”.

I filmernas värld finns flera exempel på människor som pratar med djur.

Långt ifrån Hollywoodkulisserna finns söderortsbon Ami Sundeman, 57, som också säger sig ha förmågan.

– Redan som liten upplevde jag att jag kunde förstå vad djur kände, och att jag kunde kommunicera med dem utifrån det. Så småningom förstod jag att mina upplevelser och erfarenheter var ovanliga, säger hon.

När Lokaltidningen Mitt i kommer på besök i lägenheten i Hägersten berättar hon om de bilder och tankar hon får till sig när hon träffar djur. Det hade dock varit otänkbart för 15 år sedan.

– Då visste jag inte vad jag skulle tro om det märkliga som kom till mig. Jag var rädd att omvärlden skulle tro att jag var psykiskt sjuk.

Ami Sundeman känner sig trygg i sin förmåga. Hon har ett vanligt jobb, att tala med sällskapsdjur är något hon gör vid sidan om. Nu ska hon prata med katten Linus och matte Margó Nilsson.

– Tamdjuren säger ofta vardagliga saker, som att de vill ha mer variation i maten, säger Ami.

Hon sätter sig ned med Linus på golvet, är tyst en stund. Matten Margó sätter sig bredvid.

– Linus säger att han älskar sin matte och trivs jättebra, men att han vill ha mer tid i trappan, säger Ami.

Hon verkar lite förbryllad.

– Jaha, nu förstår jag. Du, Margó, släpper ut honom i trappuppgången ibland, men sedan tar du in honom igen. Han vill ha mer tid på sig att undersöka varje millimeter och blir störd när du plockar in honom.

– Och ibland är du ledsen och gråter, säger han. Fast du alltid verkar glad utåt.

Margó skruvar lite på sig och nickar.

Går det att prata med alla djur?

– Vi värderar djuren efter hur nära de står oss och efter hur intelligenta vi tror att de är, men alla djur har känslor som de kan förmedla.

Till och med en guldfisk?

– Den har jag kanske inget samtal med, men jag kan känna hur den mår.

Ett besök hos Ami Sundeman kostar 800 kronor, och då talar hon med djuret i en timme eller mer.

Att betalningsviljan finns förvånar inte Cecilia Winter på Agria Djurförsäkringar. Hon menar att vi lägger allt mer pengar på våra djur.

– De har blivit våra bästa vänner och vi tar dem oftare till veterinären och till och med på spa och massage.

Vad gäller antalet djurkommunikatörer är Ami Sundeman långt ifrån den enda som menar att det är möjligt att tala med djur.

En sökning på internet visar att flera personer uppger att de har samma typ av förmåga. Där finns även flera böcker och kurser i ämnet.

Kritiska kommentarer finns det också gott om. Vissa menar att det enbart handlar om självsuggerering, andra att det är ett sätt att lura människor på pengar.

Å andra sidan finns de som menar att de tack vare ett besök hos en kommunikatör äntligen vet vad husdjuret egentligen tycker.

Andra röster har uttryckt farhågor om att det inte är djuren som talar till dig utan olika andar, och att det hela är en flirt med mörkrets krafter.

Ami Sundeman säger dock att hon inte brukar hamna i diskussioner med skeptiker.

– Jag presenterar inte det här för vem som helst, för många blir skrämda. Men jag har inte valt det här själv, det bara kom och nu är jag jätteglad för det.

Redan som liten upplevde jag att jag kunde förstå vad djur kände.ami Sundeman

Fakta

Medium är ingen ny företeelse

Medium kallas personer som anser sig ha förmågan att ta kontakt med döda eller varelser som inte är mänskliga, som olika gudar eller djur

Ibland ses företeelsen som ny, men människor med liknande förmågor har funnits i alla typer av samhällen, oavsett samhällsskikt och tid.

Källa: stockholms universitet