ANNONS

Hon ger sitt hår till sjuka barn

Benita Minnbye (till vänster) ska just klippa av 30 centimeter från Maryams hår. Mamma Azita Yassaizadeh är glad över dotterns beslut.
Benita Minnbye (till vänster) ska just klippa av 30 centimeter från Maryams hår. Mamma Azita Yassaizadeh är glad över dotterns beslut.
Lidingöbon Maryam Yassaizadeh ville göra något för andra. Hon bestämde sig för att donera sitt långa hår till cancersjuka barn som behöver det bättre.

I förra veckan föll håret.
ANNONS

16-åriga Maryam Yassaizadeh har sparat sitt långa hår hela livet och det ringlar tjockt och vackert ner på halva ryggen. Men dag bestämde hon sig bara för att hon ville göra något för barn med cancer.

– Jag har hört att många barn ofta inte tänker så långt som till att de kan dö, de tänker mer på att de kommer att tappa håret och bli ”fula”. Jag ville göra något för dem, säger hon.

Hennes mamma Azita Yassaizadeh blev glad när hon hörde om detta.

– Jag blev verkligen jättestolt, säger hon med blanka ögon.

Via Barncancerfonden fick hon tipset att åka till Benitas perukmakeri och hårstudio i Täby. Benita Minnbye är en av två verksamma perukmakare i Stockholm. Hon gör i första hand peruker och hårdelar till både barn och vuxna som behöver det av medicinska skäl som cancer eller håravfall.

Benita Minnbye behöver alla sorters hår till sina produkter. Några gånger i månaden händer det att personer kommer till henne och donerar sitt hår.

– Har du rakt hår, eller har du använt plattång nyligen? frågar hon Maryam.

Maryam svarar att hon använde plattången för några dagar sedan.

– Jag planerar bara lite vad jag kan göra med håret, säger Benita. Det ser ut att klia lite i hennes fingrar.

ANNONS

När det är dags att börja klippa får dock Maryam kalla fötter. Om hon ska skänka trettio centimeter hår blir det inte så mycket kvar som hon trodde. Men till slut bestämmer hon sig.

– Klipp bara! Klipp! Det växer ut igen! säger hon till sist.

Men sedan lägger hon till:

– Jag kommer ha mössa på mig varje dag.

Benita börjar klippa långa testar av hennes hår. Hon visar sedan hur hon skakar hårtofsarna för att ta bort slitet hår. Trots att Maryam har tjockt och fint hår blir det ganska mycket hår som måste kastas.

– Men det som blir kvar är av bästa kvalitet, säger Benita.

Förutom att donera sitt hår tänker Maryam spara pengar från sitt studiemedel och donera till Barncancerfonden. Hon ska också försöka samla pengar från omgivningen, bland annat genom att ordna en fest för familjens vänner, och ordna brödförsäljning med vänner.