Hon gör det som faller henne in

Hus är ett av Gunilla Görnerups favoritmotiv. På tavlan hon håller upp här syns Riddarholmen med Gamla stan i bakgrunden.
Hus är ett av Gunilla Görnerups favoritmotiv. På tavlan hon håller upp här syns Riddarholmen med Gamla stan i bakgrunden.
Sniskan.
Sniskan.
Att begränsa sig är ingenting som 71-åriga ­Gunilla Görnerup verkar bry sig särkilt mycket om.

Hon växlar mellan att skapa stadsmiljöer, ikoner och porträtt till att jobba som fotomodell i reklam för allt från resor till kläder.

– Jag tar allt som en lek, förklarar hon. Modelljobben tar jag som de kommer men det gäller att inte se för allvarligt på dem, då kan man bli mallig.

Gunilla bor med sin man Jan Görnerup nära vattnet i Viggbyholm. Där har de bott i 20 år och det är med stolthet hon säger det.

– Jan har byggt huset själv med hjälp av vår son.

Enplanshuset är av blått trä och nyligen byggde de till ett inglasat rum där orkidéerna stortrivs i värmen från solen när den ligger på. Som ett växthus är det därinne. Utanför fönstret syns Värtan.

Där på en hylla finns en märklig liten varelse, Sniskan. Ett huvud i keramik med stor haka och klarblå ögon som nästan ligger utanpå.

– Sniskan är lite som vi alla, säger Gunilla. Lite på sniskan, inte alls perfekta.

Hon berättar att hon ska bygga ett hus till Sniskan som också ska vara lite på sniskan.

För Gunilla är den egna fantasin och det egna skapandet viktigast av allt. Till Vårsalongen på Karby gård, som öppnar nästa lördag, har hon skapat en figur som åker skidor med filtmössa och presentbandshår. Hans kroppshållning är som en gummifigurs. Skidorna har en gång tillhört hennes barn.

– Det här är en protest mot all fånighet inom konsten. Konstskolor som driver eleverna på ett visst sätt. Det är verkligen viktigt att bevara sin egen kreativitet.

Därför har hon aldrig gått på konstskola. För några år sedan gick hon dock en grafisk utbildning. Hon varvar screentryck med acryl- och oljemålning.

Gunilla förklarar sitt stora behov av frihet med hur hennes barndom var.

– Jag fick alltid göra som jag ville och jag lekte jämt med pojkarna. Om någon hade varit dum kom de och hämtade mig. Jag brottade ner honom. ”Ger du dig nu” sa jag, och allt blev frid och fröjd.

Hur har du uppfostrat dina barn?

– Vi har velat att de ska utveckla sina egna personligheter. Känna friheten att bli den de ville bli.

Som ung utbildade sig Gunilla till journalist på Poppius. Hon arbetade också två år på Aftonbladet. I sin klippärm visar hon bland annat en artikelserie där hon har mörkt hår och går runt på stan och låtsas att hon är en fransk turist.

– Vi ville se hur kvinnliga turister blev behandlade då i mitten på 60-talet. Jag minns att jag nekades att ta in på hotell för att jag var ensam kvinna. De trodde jag var ett dåligt fruntimmer.

Gunilla har läst flera språk och även arbetat som tolk och språklärare. Därför blev hon ett år vice Mälardrottning. Språkkunskaper var det viktigaste för den titeln.

– Vi tog emot olika prominenta gäster när de besökte Stockholm. Jag träffade bland andra Roger Moore och den franska militär­attachén.

Fakta

Lärare, modell, journalist, tolk

Namn: Gunilla Görnerup.

Ålder: 71 år.

Bor: Södra Viggbyholm. Barnen har vuxit upp i Näsbypark.

Familj: Fyra barn med Jan Görnerup som hon är gift med sedan 1966, och sex barnbarn.

Aktuell: Ställer ut på Täby konstnärers Vårsalong på Karby gård. Vernissage 20 april klockan 12. Egen utställning parallellt den 20–21 april på Grafiken, Karby gård.

Bakgrund: Självlärd konstnär. Har arbetat som lärare, tolk, journalist och modell.