Hon gör godaste semlan

För ett halvår sedan flyttade Mariana Westerberg till Stavsnäs och började jobba på bageriet som hennes farfars mamma startade i början av 1900-talet.
För ett halvår sedan flyttade Mariana Westerberg till Stavsnäs och började jobba på bageriet som hennes farfars mamma startade i början av 1900-talet.
Godaste semlan finns i Stavsnäs. Bagaren Mariana Westerberg har skapat mästerbullen.

– Receptet på vetebrödet är farfars, säger hon.

Mariana som växte upp i Hälsingland minns att hon ofta var inne i bageriet när hon hälsade på sin farmor Elsa och farfar Anders i Stavsnäs. Sedan ett halvår tillbaka är hon hembageriets mästerbagare och hennes vackra tårtkreationer fångar blicken i butikens disk.

När det kommer till semlor säger hon lite blygsamt att de egentligen inte är så märkvärdiga. Mandelmassan har ”bara” bearbetats och grädden ”bara” vispats lagom fluffig.

– Och degen till vetebrödet är ett vanligt traditionellt recept som min farfar använde. Jag gillar när bullen är lite, lite degig, säger hon.

Förmodligen är det enkelheten och Marianas vurm för rena smaker som är receptet till framgång: En lättgräddad mjuk bulle med fluffig osötad grädde som helt täcker mandelmassan.