Hon gör kläder som stärker självförtroendet

Isabella Idberg iklädd sin egen höstkollektion med tyger från Sundbyberg. Designen påverkas av vilka material hon hittar, vilket kan vara allt från polyester till siden. Provdockan har en klänning från kollektionen våren och sommaren 2016.
Isabella Idberg iklädd sin egen höstkollektion med tyger från Sundbyberg. Designen påverkas av vilka material hon hittar, vilket kan vara allt från polyester till siden. Provdockan har en klänning från kollektionen våren och sommaren 2016.
Senaste kollektionen skissades inför en visning.
Senaste kollektionen skissades inför en visning.
Alla plagg är handgjorda i Sundbyberg.
Alla plagg är handgjorda i Sundbyberg.
Stora luvor och bomberjackor är Isabella Idbergs signum.

I år fick hennes märke en utmärkelse av Moderådet. Och kläderna som designas och tillverkas i Sundbyberg har burits av artister som Veronica Maggio och Laleh.

Staplar av skor och skokartonger ända upp i taket välkomnar i Isabella Idbergs hall. Men det är inte skor hon gör, utan kläder.

– Det är här det händer, säger Isabella om lägenheten som både fungerar som boende för henne och en vän samt studio där allt designas och sys.

Isabella Idberg driver ett klädmärke i eget namn sedan tre år. Men intresset för kläder, och kanske framförallt hemsytt, har hon sedan barnsben.

– Min mamma och farmor sydde mycket. Mamma gjorde alltid kläder till fest så det kopplades ihop till något fint. Jag lärde mig att hemsytt inte var något negativt utan ger en det man vill ha, säger Isabella.

Höstens kollektion Blackout går, som namnet vittnar om, i mycket svart. Till den är allt tyg köpt i Sundbyberg. Nästa kollektion heter CA 90808 efter postnumret till skolan hon pluggat på i Los Angeles, där hon även hittat de färgsprakande tygerna.

I Sverige tycker hon många är för upptagna med hur de uppfattas av andra. Hennes plagg ska i stället stärka självförtroendet hos bäraren.

– Många håller sig inom en ram där bara vissa saker passar in. Det handlar om självförtroende och att utgå från sig själv. Vill jag ta på mig något så gör jag det, det har jag alltid gjort.

Som yngre dansade hon mycket och har på senare tid fastnat för streetdance, något som ger henne en frihetskänsla. Dansen har också kommit att bli en inspirationskälla till kläderna som Isabella beskriver som sportiga med attityd. Bomberjackan är ett basplagg som hon utvecklar för varje kollektion, även stora luvor är ett signum.

– Luvorna ger uppmärksamhet både i form av mystik och attityd. Därför gillar jag när musiker bär plaggen, både artisten och plaggen lyfts upp på scen.

En av artisterna som hört av sig är Laleh Pourkarim som Isabella specialsydde kläder åt. Men trots att hon klätt artister upplever hon det svårt som ny designer att hitta återförsäljare som vill testa något nytt. Därför har hon ibland gått ihop med andra designers och haft pop-up-butiker.

– Vi är flera som sitter i samma båt så det blir vanligare att gå ihop och hitta andra sätt att nå ut.

Hittills jobbar Isabella parallellt i en skobutik. Men om ett par år hoppas hon att det egna märket vuxit till sig.

– Jag hoppas på en stabil försäljning med fler butiker och större produktion.

Fakta

Ålder: 30 år.

Utbildning: Long Beach City College i Los Angeles, Beckmans kvällsskola, Folkuniversitetet i Stockholm.

Yrke: Klädskapare och butiksbiträde.

Utmärkelse: Fashion talents 2015 av Moderådet.

Om Sundbyberg: ”Det är som en liten stad nära den stora, det blir bättre och bättre nu när det växer.”

Stilen i Sundbyberg: ”Sundbybergarna är ett praktiskt folk, många går i träningskläder. Jag gillar det. Träning är bra och har utvecklats till en trend.”