Göteborg
Ett halvår efter den hyllade premiären på Göteborgs konstmuseum, har det återigen blivit dags för skådespelerskan och manusförfattaren Kristin Falksten att svida om till den luggslitna målarskjortan och stappla upp på scenen med cigaretten dinglande i mungipan.
På Kulturnatta, 25 oktober på Stadsbiblioteket, är det nämligen nypremiär för hennes föreställning Koloristen, där hon gestaltar den mystiske konstnären Åke Göransson, som trots sitt enstöriga liv kantat av fattigdom och sjukdom aldrig slutade måla.
Föreställningen är inspirerad av Pontus Hjorténs film, Livet är kort, konsten lång – filmen om Åke Göransson.
– När jag såg filmen tänkte jag bara att hans historia är som gjord för scenkonst, det är så starka polariteter. Att han genom den här totala vardagsmisären, där han fick kämpa för allting använde målandet som ventil, vilket antagligen höll honom uppe.
Ett manifest. Kristin Falktens föreställning Koloristen är ett manifest för den fria konsten, samtidigt som den berättar om Göteborgskoloristen Åke Göranssons liv.
Markus Andersson
Ljus på fria konsten
Härjad av kronisk sömnlöshet och en kosthållning bestående av kaffe och cigaretter försökte Åke Göransson förgäves att försörja hustrun och dottern, främst genom arbetet som frisör, samtidigt som han målade. Men gång på gång tvingades han återvända till den tröstlösa tillvaron i barndomshemmet i Landala, fast i mammans omvårdnad.
– Att han målade i Göteborgsmiljöer gör att man känner en ännu större närhet till hans verk, menas Kristin Falksten.
I föreställningen spelar hon mot skådespelarkollegan Hanna Holmqvist, där Hanna spelar bland andra Åkes mamma, hustru och bror.
– Det handlar mycket om motgångar, att kunna växa genom dem och vikten av att lyssna på sin egen intuition. Det gjorde den egensinniga Åke Göransson hela tiden.
Samtidigt som hans historia berättas, dras även paralleller till vad det innebär att vara en frilansande skådespelerska idag.
– Koloristen är också ett manifest för den fria konsten, med inspiration från mitt eget liv. Den kastar ett ljus över hur det är att vara konstnär idag, vilket är svårt rent kulturpolitiskt. Förutsättningarna är alltid svåra och de blir en parallell till hans liv, där han också kämpade för att kunna måla.
Hyllad utställning. Åke Göransson var en av de mest framstående av Göteborgskoloristerna från Valands målarskola, vars verk visades på konstmuseet under utställningen "Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus", som visades tidigare i år på Konstmuseet.
Markus Andersson
Litar på sin intuition
Åke Göranssons storhet upptäcktes egentligen inte förrän efter hans död. Det var först när han 35 år gammal togs in på Lillhagens mentalsjukhus för sin schizofreni som hans målardukar hittades under locket på en kökssoffa.
Han ska själv ha sagt att de bara var studier och att de riktiga tavlorna skulle komma senare.
Kanske är det därför som få av hans verk som fortfarande hänger på Konstmuseet är signerade, de ansågs inte vara klara.
– Det är detta som gör honom ännu mer intressant. För Åke Göransson var målandet en nödvändighet och han målade sig genom fattigdom och sjukdom.
Efter föreställningen på Kulturnatta kommer den även att spelas som lunchteater på Stadsteatern i början av nästa år.
För Kristin Falksten har Koloristen inneburit en milstolpe i livet, som även gett henne blodad tand.
– Jag har lärt mig att lita på min intuition, jag kan skriva och nu vill jag gärna fortsätta att göra fler egna föreställningar.
Ihärdig konstnär. "När papperet tog slut fortsatte han att måla på servetter och väggar". Kristin Falksten är full av beundrad över Åke Göranssons drivkraft.
Markus Andersson
Koloristen
Vad? En performance inspirerad av Göteborgskoloristen Åke Göranssons passion, liv och gärning. Vad drev honom att trots fattigdom, tuberkulos och mentalsjukdom ‐ ändå måla och ha för avsikt att måla guds porträtt?
Om den fria konstnärens nödvändighet att med sin palett erövra livets och konstens alla former och färger.
När? Fredag 25 oktober, kl. 19.00 på Stadsbiblioteket. Fri entré.
Idé och manus: Kristin Falksten.
Medverkande skådespelare: Kristin Falksten, Sofia Henningsson/Hanna Holmqvist.
Produktion: Teater Trixter
Källa: Teater Trixter
Kulturnatta
När? Fredag 25 oktober.
Vad? Kulturnatta är en festival av alla, för alla. Vem som helst kan ordna en programpunkt och teatrar, museer, bibliotek, gallerier, ateljéer, biografer och kulturhus håller kvällsöppet för dig. Här kan du utforska allt från konst, dans, musik och teater till temavandringar, ateljébesök och workshops. För alla åldrar och det mesta med fri entré.
Program: Kulturnattas hemsida.
Källa: Göteborgs stad
10 programpunkter i urval
Dans: ExPro Stage – Steg mot mångfald
Oceanen, Stigbergstorget, kl. 18.00–18.50.
Experimentscen, work in progress och residens för scenkonst och performance.
Hur kan vi vara olika och ändå vara likadana? Hur kan vi vara unika och ändå spegla varandra? Delta i en dansande dialog för att belysa mångfald och kulturens roll i vårt dagliga liv.
Filmvisning: Den prisbelönta animerade dokumentären Eternal Spring
Drottninggatan 30, kl. 18.30–20.00.
Kina, 2002. Falun Gong-utövare i Kina lyckas via en av landets tv-stationer visa en film som avslöjar den oerhört grymma förföljelse de utsätts för. Med animationer berättar serietecknaren Daxiong, som själv tvingats fly, om de katastrofala följderna.
Öppet hus. Konst + konsert + prova-på Sockerbruket 23
Kulturnatta
Öppet hus: Konst + konsert + prova-på
Sockerbruket 23, kl. 16.00–18.00.
En go kväll med konst, livemusik och prova-på i Sockerbruket. Upplev konst, ta en fika och lär känna föreningen Villa Vulkan. Prova på piano eller gitarr för alla åldrar. Prova på teater för dig som är 13–18 år (kl. 17.45). Plus: Musikalisk pop-up där olika musiker kör en låt eller två då och då! Från kl. 19.00 till sent blir det livemusik.
Drop in livemusik: Kulturnatta på Eggers Veranda
Drottningtorget 2–4, kl. 17.30–22.00.
Meloduo är en grupp bestående av Silvio Alejandro Duquesne och David Törnebäck som spelar musik från Kuba och Latinamerika.
Kärra nå’n kören, en damkör från Göteborg med omnejd som sjunger allt från Mozart till ABBA.
Dembo The Rootsman är en Göteborgsbaserad artist och musikgrupp som består av sångare och musiker från Gambia, Senegal, Brasilien och Sverige. Musiken är starkt rotad i den västafrikanska traditionen med fokus på trummor och traditionellt trumspel.
Teater: Carl-Einar Häckner – Siluetter
Aftonstjärnans Kulturförening, Plåtslagaregatan 3, kl. 19.00–21.30.
En kväll med trolleri, en stor dos humor och några visor, i en underhållning för att hålla under människan.
“Jag har målat mina tankar. Det är som att kratta löv. Högen med bilder växer. De känns som svarta streck som blir till bilder. Jag vill låta humorn flöda och möta publiken trolla, sjunga se vart allt tar vägen."
Gör själv: Bokworkshop
Bulteklubbsgatan 18.
Hjälp till att rädda böcker från att slängas! Miljontals böcker slängs och bränns upp i Sverige varje år! Det flygande galleriet och alternativa bokförlaget Akaatti ger nytt liv åt gamla böcker som riskerar döden. Hur då? Jo, genom att klippa och klistra, plåstra om och sätta in nytt, nya textrader, fotografier och teckningar. Det är ett hantverk och resultatet blir ett konstverk som reproduceras av mångkonstnären bakom det hela, Amanda Katinka Larsson.
Utställning: Annedals lägenhetsmuseum från början av 1900-talet
Annedalspojkar och -flickor, Brunnsgatan 14, kl. 17.00 –20.00.
I det röda tegelhuset från 1876 visas hur man bodde 1900-1940-talet med möbler, husgeråd och verktyg. Bilder och modell av arbetarstadsdelen Annedal före rivningarna 1973. Soppa och fika finns på plats.
För barn: Dia de los muertos i Slakthuset
Kulturnatta
För barn: Dia de los muertos i Slakthuset
Slakthusgatan 10, kl. 17.00–21.00.
Här finns möjlighet att delta i olika kreativa workshops, lyssna på mexikansk musik samt möjlighet att köpa mat på plats från La Fonda Mexicana. Arrangemanget sker i samverkan mellan Higab och La Fonda Mexicana.
Litteratur: Gör demonstrationsskyltar utifrån temat ”Människans sökande efter mening”
Konstepidemin, Konstepidemins väg 6.
En transformativ och interaktiv workshop ledd av konstnären och projektledaren Azadeh E. Zaghi. En workshop som är en del av ett pågående projektet Människans sökande efter mening, inspirerat av Viktor Frankls djupgående bok med samma titel som utforskar syfte och motståndskraft inför motgångar. Ett deltagande bidrar till en större utställning med över 200 demonstrationsskyltar som redan har skapats av deltagare som medverkat i projektet.
Utomhus: Everybody Can Play!
Trädgårdsföreningen, kl. 18.00–19.00.
At Kotte we strongly believe that everybody CAN play. Whether you're a child, a teenager, a grown-up or a pensioner. We value intergenerational play and inclusiveness. We believe that play is for all!
Källa: Kulturnatta