Hon guidar i antikdjungeln

Jane kan inte spå vad som blir nästa antiktrend, men hon hoppas på tenn. ”Tenn är jättefint och vi har så många duktiga svenska gjutare”.
Jane kan inte spå vad som blir nästa antiktrend, men hon hoppas på tenn. ”Tenn är jättefint och vi har så många duktiga svenska gjutare”.
Ett av älsklingsföremålen är en ostindisk kanna från 1806.
Ett av älsklingsföremålen är en ostindisk kanna från 1806.
Jane Fredlund bedömer Mitt i:s reporters lilla hästsamling.
Jane Fredlund bedömer Mitt i:s reporters lilla hästsamling.
Var nyfiken och köp saker som du blir glad av och kan använda i vardagen.

Det är Stocksundsbon och antikvitetsexperten Jane Fredlunds tips för att hitta rätt i antik­djungeln.

– Åh, vilken mysig! utbrister Jane Fredlund förtjust när jag plockar fram min lilla samling dalahästar.

Den ena är ett arvegods från min mormor och väldigt sliten.

– Det är att den är så avnött som gör den så trevlig.

Den andra hästen, en rese­souvenir från 80-90-talet, får hon rysningar av.

– Den är läbbig. Den ser helt vanställd ut och att den är så blank är avskyvärt. Den ser ut att vara industrigjord och neddoppad i färg, säkert tillverkad utomlands, säger hon och ber sedan hästen om ursäkt för den hårda kritiken.

Nyligen gick en dalahäst, ett original från mitten 1800-talet, för 195 000 kronor på en auktion i Borlänge. Men Jane kan snabbt konstatera att jag inte kommer att bli rik på mina hästar.

Samtidigt är det inte alltid dyrgriparna som ger mest värde, menar hon.

– De bästa kapen jag gjort är de saker som är vackra och som jag haft stor glädje av, säger Jane och visar ett av hennes älsklingsföremål – en 1800-talskanna från Wedgwood som hon brukar servera vatten i.

Kannan är egentligen inget kap, förklarar hon, utan en gåva från krigskorren Attis Ljungström från tiden de jobbade ihop på Svenska Dagbladet.

Jane Fredlund har skrivit för flera tidningar och gett ut ett 30-tal böcker om antikviteter. Nu är hon aktuell med en ny utgåva av Stora antikboken. En uppfräschning, enligt henne, med aktuella pris­nivåer och helt nya avsnitt om ­affischer och Svenskt tenn.

Antiktrender växlar snabbt och Jane ser till att hålla sig ajour genom auktionsvisningar på nätet.

Den stora trenden just nu, enligt henne, är att många köper antikviteter som speglar, byråer och vackra ljusstakar som inredningsdetaljer till det moderna hemmet.

– Många längtar efter något gammalt i allt det nya och det blir ett personligare hem om man blandar.

Att det inte längre bara är allvarliga gubbs, som hon kallar dem, som går på auktioner längre tycker hon är roligt. Och att många yngre är så intresserade av återvinning.

Samtidigt hör hon ofta äldre beklaga sig över att de får kasta och skänka bort mycket för att det inte faller barnen i smaken.

– Det är så enkelt att handla på Ikea, så man kanske inte ens tittar på föräldrarnas vind. Men det kan vara roligt att ha den där gamla stolen som pappa alltid satt i, säger hon och uppmanar till ett vindsbesök.

Det kan vara en bra början, menar hon, för någon som vill börja samla antikviteter. Sedan är det bara att ge sig ut på loppisar och vrida och vända på saker. Läser du på lite på nätet eller bläddrar i en bok så vet du om det dyker på något gustavianskt, tipsar hon.

– Men det viktigaste är att vara nyfiken och våga fråga antikhandlaren eller andra besökare i butiken, för de kan ofta mycket, säger Jane.

Fakta

Janes tips till nybörjaren

Bestäm dig för något du gillar. Det kan vara vad som helst: Glas, vaser, speglar, kannor eller kanske vill du bygga på mormors gamla matservis. Udda glas och porslinsdelar kan fyndas billigt.

Titta efter det varje gång du besöker en loppis och bygg på din samling allt eftersom.