”Hon hade kunnat leva fortfarande”

Röntgensvaret slarvades bort och Anneli Huss syster Pia avled i cancer. ”Om de inte slarvat hade hon fortfarande kunnat leva” säger Anneli Huss.  Anneli och Pia Huss.
Röntgensvaret slarvades bort och Anneli Huss syster Pia avled i cancer. ”Om de inte slarvat hade hon fortfarande kunnat leva” säger Anneli Huss. Anneli och Pia Huss.
Karolinska sjukhuset tappade bort ett röntgensvar i tre månader. Under tiden spred sig cancern hos Pia Huss.

När papperet dök upp var det redan för sent.

I tre månader var röntgensvaret försvunnet innan det plötsligt dök upp i en läkares postfack. Papperet visade att patienten hade cancer.

När Pia Huss från Solberga väl fick beskedet hade sjukdomen hunnit sprida sig och det var för sent att stoppa den.

– Läkaren ringde till mig i efterhand, när min syster hade dött. Då sa han rakt ut att hon hade kunnat leva fortfarande. Det var så obehagligt, berättar Pias lillasyster, Anneli Huss från Sollentuna.

Läkaren berättade för Anneli att mottagningen hade anmält händelsen enligt lex Maria, och han uppmanade henne att själv skriva en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Han sa att om jag gör det så kommer han att backa upp mig, säger Anneli Huss.

Hon anmälde Karolinskas slarv, och efter att ha utrett ärendet har Ivo nu riktat kritik mot sjukhuset. Men den åtgärden betyder ingenting för Anneli.

– Det blir snarare som ett slag i ansiktet. Man får hem ett papper där det står att de riktar kritik, men vad betyder det egentligen? säger hon.

Så här säger Ivo själva om vad ett beslut om kritik innebär:

– Det är en markering från vår sida att något är fel. Sedan är det lite grann upp till vårdgivaren hur de hanterar det sen, säger Caroline Sundholm, inspektör på Ivo.

Att problemet över huvud taget kunde uppstå var obegripligt för Anneli. Hon blev närmast chockad av att höra att sjukhusen fortfarande får remissvar i pappersform.

– Det är ju människoliv det handlar om, säger hon.

I dag är det allra mesta datoriserat inom vården, men inte allt. Och att vissa saker kommer genom datorsystemet och andra via den vanliga postgången innebär en risk för patientsäkerheten. Det menar Gunnar Öhlén, chefläkare på Karolinska universitets­sjukhuset.

– När någon instans använder sig enbart av papper innebär det en inbyggd säkerhetsrisk, säger han.

– Samtidigt som vi har digitaliserat allt mer har vi också fått fler vårdgivare. Det resulterar i att nya vårdgivare dyker upp hela tiden som inte är anslutna till vårt datorsystem. Många nya, ibland mycket små, enheter använder tyvärr mer papper än vad som vore önskvärt, fortsätter han.

Vad har hänt i det här fallet?

– Var pappret har varit är helt omöjligt att svara på. Det har varit borta och sedan dykt upp i ett postfack.

Fakta