Hon har besökt 604 gator

I mitten av mars började Marianne Holmqvist avverka gata efter gata i Täby. Hon har bott 60 år av sitt liv i kommunen och var nyfiken på att få en bättre bild av hur den egentligen ser ut.
I mitten av mars började Marianne Holmqvist avverka gata efter gata i Täby. Hon har bott 60 år av sitt liv i kommunen och var nyfiken på att få en bättre bild av hur den egentligen ser ut.
Marianne Holmqvist bockar av gatorna på sina kartor.
Marianne Holmqvist bockar av gatorna på sina kartor.
Vet du hur många gator och vägar det finns i Täby?

Marianne Holmqvist vet för hon har räknat – 697 exakt. Sedan i mitten av mars vandrar hon runt i sin kommun för att besöka varenda en.

Med fickorna fulla av kartor traskar en 67-årig kvinna omkring i sin hembygd. Du kanske har sett henne där hon går med sina bekväma joggingskor och sin glada min. Hon har anledning att vara glad för hon har klarat av 604 av Täbys 697 gator.

– Det är så roligt att lära känna delar av Täby som jag aldrig har varit i trots att jag bott här i sextio år, säger hon.

Just den dagen Lokaltidningen Mitt i får hänga på är hon i full färd med att utforska Täby kyrkby för fjärde dagen. Den här gången får hon skjuts av tidningen ända fram till kvarteret där de nya gatorna ligger. I vanliga fall brukar hon gå hela vägen från sin lägenhet i Täby centrum.

– Det har blivit långa vandringar ibland. En dag gick jag sex timmar i sträck. Jag hade inte ens mat eller vatten med mig då så jag var rätt yr när jag kom hem.

Nu är hon mer rutinerad och har vatten med sig och tar bussen eller Roslagsbanan vissa sträckor.

Det var en väninna som gav henne idén att besöka Täbys alla gator.

– Jag fyllde år och hade några vänner hemma när vi började prata om att jag faktiskt bott i Täby större delen av mitt liv. Jag sa att jag nu som pensionär skulle få tid att gå runt och titta lite.

Men väninnan hade en bättre idé. Hon tyckte att Marianne skulle gå på alla vägar i Täby och så hjälpte hon henne att hitta kartor och att printa ut dem. Så i mitten av mars satte Marianne igång.

Det kan tyckas som en rätt enkel sak att göra när man väl satt igång. Men så är det inte, kan Marianne berätta.

– Det finns många gator som man inte når som fotgängare. Till exempel Arningeleden och Ullnavägen. Bergtorpsleden är också svår men där finns i alla fall ett övergångsställe.

En gata har hon bara namnet på men hittar den inte eftersom den inte har något postnummer. Ingen bor där.

– På Bastuholmen finns två gator också men dit måste man ju åka båt och det har jag ingen.

Den här dagen går hon i de nya kvarteren längs Österbylevägen.

– Trots att jag bott så länge i Täby känner jag inte alls igen mig, det är otroligt vad mycket som har byggts. Det är fint.

Så kan hon då bocka av ytter ligare två namn: Odensvägen och Rinds gränd. Hon går dock inte längs hela gatorna.

– Det behövs inte, fast däremot brukar jag spana runt för att se hur jag kan gå vidare utan att behöva gå tillbaka. Om det går att gena.

När hon är ute med sina kartor händer det att snälla människor frågar om de kan hjälpa henne att hitta. Ibland är det tvärtom.

– Bilister stannar och frågar om jag kan hitta en gata som de letar efter på mina kartor. Det är roligt.

Nu har Marianne Holmqvist bara 93 gator kvar innan hon besökt alla.

– Nu föreslår min väninna att jag ska undersöka en ny kommun varje år, suckar Marianne och ler.

Fakta

Återvände till Täby efter sju år

Namn: Marianne Holmqvist.

Ålder: 67 år.

Bor: I Täby centrum. Född och uppväxt i Skarpäng. Bodde sju år i Åkersberga när hon flyttade hemifrån men återvände sedan till Täby.

Gör: Pensionär, arbetade tidigare som bilskade­reglerare på If.

Aktuell: Har som mål att ha promenerat på Täbys 697 gator och vägar.