Hon har fått nog av buskörningen

Polisinspektör Aleksandar Jeremic pratar med föräldern Sabina Fredes, som är rädd för att hennes barn ska råka ut för en olycka på grund av ­buskörningen i området.
Polisinspektör Aleksandar Jeremic pratar med föräldern Sabina Fredes, som är rädd för att hennes barn ska råka ut för en olycka på grund av ­buskörningen i området.
Buskörande mopedister irriterar i Botkyrka.

Varje dag får polisen fem till tio samtal samt flera mejl från oroliga och arga invånare som vill att mer görs för att stoppa buskörningen.

Vid Kvarnhagsskolan i Alby hörs mopederna tydligt när de kör runt i området.

– Det låter så här konstant den här tiden på året, säger Sabina Fredes.

På en cykelväg precis bakom skolan sitter en skylt där det står ”moped ej tillåten”. Ändå ser vi flera mopedister köra förbi i hög fart, alla utan hjälm.

Sabina Fredes har två barn som går på förskolan. Hon är rädd att de ska råka ut för en olycka på grund av buskörningen i området.

– Jag ställde mig mitt på cykelvägen en gång för att stoppa dem, men jag var tvungen att väja för de stannade inte, säger hon.

Det har skett olyckor till följd av buskörning. För två år sedan blev en 2-årig flicka påkörd vid en lekplats i Tuna. Hittills i år har ingen i Botkyrka blivit påkörd, men det har varit nära flera gånger, enligt polisen.

– Vi får fem–tio samtal varje dag om detta och många mejlar och skriver till oss på Facebook, ­säger inspektör Aleksandar Jeremic.

Ljudet från mopederna tystnar när polisen dyker upp, men hörs ibland på avstånd.

– Där hör man direkt att den mopeden inte hade gått igenom besiktningen, den är trimmad, ­säger Aleksandar Jeremic.

Polisen i Botkyrka har tidigare i år haft insatser där de var ute och kontrollerade mopedister, men det var för tidigt på året. Det är först nu i maj som problemet växer. Polisen misstänker även att de flesta kör på stulna mopeder.

– 95 procent av mopederna som vi beslagtar är stulna. Jag vill att vi ska lyfta en insats nu, men vi har inte resurserna, säger Aleksandar Jeremic.

Polisen vill att folk fortsätter att ringa och tipsa, gärna med detaljerade tips. Till exempel var någonstans mopederna förvaras, så att de kan kontrollera dem.

Sabina Fredes tycker att man borde bygga fler farthinder på vägar i närheten av skolor och förskolor, så att mopedisterna inte kan köra så fort.

Under maj och juni ska kommunen ställa ut tillfälliga farthinder och permanenta bommar på en del gång- och cykelvägar. Det är dock främst för att stoppa buskörningen för fyrhjuling och bil.

– Kommunen kan inte bygga bort buskörningen, utan att försvåra framkomligheten för till exempel räddningstjänst, säger Ulrika Persson, chef för gata- och parkenheten i Botkyrka.

Vi får fem till tio samtal varje dag om detta.Aleksandar jeremic, polis

Fakta

Detta gäller när du kör moped

Det är 15-årsgräns på att köra moped. Hjälmkrav gäller.

För att ha passagerare på moped krävs det att det finns en avsedd plats. Kör du moped klass I krävs att passagerarplats är registrerad.

Klass I-moped får ha en topphastighet på 45 km/h. Det krävs körkort och registreringsskylt.

Moped klass II och äldre 30-mopeder får köra i 25 respektive 30 km/h. De får även framföras på cykelväg om inte skylt säger annat.

Källa: Transportstyrelsen