Hon har gjort 50 ingrepp

Jane före sina 50 skönhetsingrepp.
Jane före sina 50 skönhetsingrepp.
Var tredje ung tjej kan tänka sig att göra ett skönhetsingrepp. Jane Timglas är 24 år och har redan gjort 50 ingrepp.

– Var och varannan tjej jag träffar har sprutat in något i läpparna.

Bröstförstoringar, botoxsprutor, fillers i läpparna och kindbenen.Bloggaren Jane Timglas, 24, har gjort 50 skönhetsingrepp. 200 000 kronor har kalaset kostat. Eftersom hon bloggar om sina ingrepp sponsras hon av sin kirurg.

– När man väl börjat flyttar man fram gränsen. Jag ångrar ingenting. Men min styvlillasyster får inte sätta en spruta i sig innan hon är över 20. Under tiden man håller på att lära känna sig själv ändrar man sig hela tiden vad man tycker är fint, säger hon när vi träffar henne hemma i Vällingby.

För Jane började det i 18-årsåldern. Hennes mamma och mostrar hade ”gjort brösten”, så det kändes inte främmande.

– Jag var på ett pyjamasparty med Bingo Rimér (fotograf som fotat mycket för herrtidningar) och jag tyckte att de där värdinnorna var så snygga. Tänk att man kunde få betalt för att resa runt och festa, jag föll för hela livsstilen. Jag ville se ut som dem.

Men nu har Jane hittat sin gräns. Den går vid intimkirurgi.

– Jag har alltid velat förminska mina blygdläppar. Men när jag pratade om det med min familj och min kille bestämde jag mig för att låta bli. Om jag gjorde det skulle det få jättemycket uppmärksamhet och jag vill inte vara någon trendsättare där. Jag vet att unga tjejer läser min blogg och känner ett visst ansvar att dra en gräns.

Plastikkirurgi ser hon som ett sätt att nå dagens skönhetsideal.

– Det är klart att det är en annan sak än att färga håret. Men det här är trender och ideal som gäller nu. Jag var inte missnöjd med mina bröst eller mina läppar, jag gör det för att jag tycker att det är fint.

Intresset för skönhetsingrepp ökar. Nästan var femte kvinna kan tänka sig en plastikoperation, enligt en Sifoundersökning gjord på uppdrag av SVT. Det är en ökning med 40 procent på två år. Bland flickor och unga kvinnor mellan 15 och 29 år kan var tredje tänka sig att göra skönhetsingrepp.

Carolina Lunde, psykologiforskare, undersöker kopplingen mellan bloggar och ungas inställning till skönhetsingrepp. Hon har gjort en studie bland gymnasieungdomar.

– Ju yngre de var, desto positivare. 30 procent av tjejerna kunde tänka sig att göra det om det var gratis. Många trodde att det skulle leda till ökade sociala framgångar, säger Carolina Lunde som själv noterat hur vanligt det blivit med skönhetsingrepp när hon promenerat i stan.

– Jag tänkte på hur många som opererat sig när jag gick på Biblioteksgatan häromdagen.

Hon tror att normaliseringen spelar stor roll för att skönhetsingrepp har blivit en jätteindustri.

– I bloggarna är det vanliga tjejer som skriver om mode, utseende och skönhetsingrepp. De är lätta att identifiera sig med. Om man har personer i sin närhet som mamma, syster eller vänner som opererat sig ligger det ännu närmare till hands att man gör det själv.

Vad skiljer då det här från andra skönhetsideal och trender?

– Det är ändå skillnad på att sälja kläder och att skära i en kropp. När det gäller fillers är det oreglerat och vi vet inte vad som händer på sikt. Dessutom tycker jag att man måste motarbeta idealet att vi ska omforma kroppen till något som inte är en själv. Det finns en vinst i att vi ser olika ut, säger Carolina Lunde.

Jane Timglas gräns går vid intimkirurgi. ”Unga tjejer läser min blogg och jag känner ett visst ansvar att dra en gräns”, säger hon.