Hon hittar hemliga pärlor

Bloggaren Monika Steczkó vid sitt favoritfik Lilla Bagis.
Bloggaren Monika Steczkó vid sitt favoritfik Lilla Bagis.
Hon går på upptäcktsfärd i de lite hemliga delarna av Stockholm och tipsar på bloggen Asfaltshemligheter om dessa pärlor.

Monika Steczkó sitter i solen i Bagarmossens centrum. Sedan fem år bor hon ett stenkast därifrån.

– Jag gillar verkligen Bagis. Det är en bra mix av människor här och nära till Nackareservatet. Och kaféet skapar liv på torget, säger Monika Steczkó.

Kaféet hon syftar på är Lilla Bagis. Här tar hon sig gärna, och ganska ofta, en eftermiddagsfika.

Kaféet öppnade i höstas och har snabbt blivit en samlingspunkt. Monika Steczkó gillar dess avslappnade stämning och pannkaksbuffén på helgerna. Platsen är en av alla som hon lyft fram i sin blogg Asfaltshemligheter. Andra exempel är den stängda judiska kyrkogården på Kungsholmen och Högdalstopparna.

– Jag konsumerar många bloggar men ville göra någonting eget. Och jag gillar de lite mer hemliga delarna av Stockholm.

Sedan hösten 2010 driver därför Monika bloggen där hon ”går på upptäcktsfärd i det mer okända Stockholm och snokar upp mer eller mindre hemliga pärlor”.

– Stockholm är en ganska perfektionistisk stad på ytan. Därför är det kul att skrapa på den ytan lite grann, säger hon. Jag har själv bara bott i Stockholm i några år, så det är kul och finns ständigt nya grejer att upptäcka här.

Blogginläggen har haft ganska mycket fokus på söderort, eftersom Monika bor här. Men hennes intresse sträcker sig längre geografiskt än så.

– Jag har en lång lista med platser jag vill kolla in. Östermalm är en ganska vit fläck på min karta som vore kul att utforska.

Fakta

Fem hemliga tips Journalist

Djurkyrkogården: ”I en skogsglänta vid Söderbysjön i Nackareservatet finns en inofficiell djurkyrkogård. Den utökas successivt med nya gravar, men man ser aldrig att någon är där.”

Högdalstopparna: ”Konstgjorda kullar bakom värmeverket i Högdalen. Ett spännande och lite svårtillgängligt utflyktsmål. Här möts natur och industri på ett lätt surrealistiskt sätt!”

Reflexen: ”Mysig biograf i Kärrtorps centrum som drivs av en ideell förening och visar kvalitetsfilm på söndags- och tisdagskvällar.”

Brotorpsstugan vid Ältaån i Nackareservatet, Bagarmossen: ”Sockerbitsstor stuga med öppen spis där orienteringsklubben Skogsluffarna serverar våfflor på helgerna mars ut.”

Trädgårdshuset i Skarpnäck: ”Till synes vilken handelsträdgård som helst, men innanför döljer sig en riktig oas med mängder av träd och blommor, pergolor, stentrappor och Buddhaarrangemang.”

Fakta

Namn: Monika Steczkó.

Ålder: 39 år.

Bor: Bagarmossen.

Aktuell: Driver bloggen Asfaltshemligheter om stans ”hemliga” pärlor.

Arbete: Journalist.