Hon hjälper apor att få ett värdigare liv

På torsdag ger sig Solnabon Wei Rose Wang iväg på sitt livs äventyr. Under fyra veckor ska hon bland annat arbeta som volontär på ett orangutanghem på Malaysia.

I hela sitt liv har Solnabon Wei Rose Wang varit intresserad av djur. Intresset har tagit henne på safariresor och kryssningar, och hon har haft flera olika husdjur.

Med volontärresan till Malaysia hoppas hon kunna fördjupa sitt djurintresse.

– När man reser är man borta så kort tid, man hinner aldrig ta in alla upp­levelser. Nu ska jag få bo i en och samma by tillsammans med lokalbefolkningen, berättar hon.

Resan börjar i Kuala Lumpur där hon kommer att arbeta på Negara djurpark för att förbättra förhållandena för de orangutanger och andra stora apor som lever i fångenskap. Djuren kan inte rehabiliteras till ett vilt liv och därför hjälper volontärer till med övningar och aktiviteter som berikar livet för djuren.

På Borneo kommer Rose att delta i ett projekt som motverkar avskogning och skapar viltkorridorer. Hon ska återplantera regnskogsträd, besöka lokala skolor samt delta i att övervaka djurlivet längs floden Kinabattangan på norra Borneo.

Vad hoppas du ta med dig hem från volontärjobbet?

– Jag tror det är ett bra sätt att förstå att livet inte ser likadant ut på hela jorden. Jag hoppas att jag får mer kontakt och verkligen får se verkligheten, säger hon.

Men man måste inte åka långt för att hjälpa till – även i Solna behövs volontärarbetare, bland annat inom Röda Korset och Naturskyddsföreningen.

Att arbeta som volontär är en allt vanligare fritidssysselsättning menar Vanja Höglund på Volontärbyrån, som organiserar volontär­arbete åt olika organisationer.

– Den starkaste drivkraften är nog att man vill bidra, men också att lära sig något nytt och få nya vänner, säger hon. Det går hand i hand.

– Och vågar man inte själv så kan man ta med en kompis, tipsar hon.

Fakta

Här kan du hjälpa till på hemmaplan

Volontärbyrån knyter ihop frivilliga med uppdrag. Det här behövs i Solna just nu.

Juristhjälp angående bygget vid Råstasjön. Naturskyddsföreningen, Solna.

Rödakorsvärd på Karolinska universitetssjukhuset. Röda Korset, Solna.

Insamlingsansvarig samt frivillig på mötesplatsen Kupan. Röda Korset, Solna.

Besökare och ledsagare i väntjänsten. Röda Korset, Solna.

Källa: www.volontär­byrån.org