Hon kan bli hela Sveriges Lucia

Stina Printz från Tullinge är utbildad inom musik och teater. Nu vill hon bli Sveriges Lucia.

– Jag får förklara för alla att det inte är en skönhetstävling.

I konkurrens med 400 personer sökte Stina Printz in till den nationella tävlingen Sveriges Lucia. Arrangemanget sker i samarbete med Världens Barn och Jan Malmsjö kröner vinnaren på Skansen den 1 december. Efter det väntar olika framträdanden.

– Förra året framträdde Luciatåget för hovet. De var mycket nöjda så det kan bli en fortsättning, berättar Stina Printz.

Sju kandidater samlar nu röster och informerar om olika välgörenhetsprojekt. Stina har valt att informera om flickor som utnyttjas som sexslavar i norra Uganda. Omröstningen sker via sms och avgiften går till Världens Barn.

– De har blivit tillfångatagna av rebellarmén.

Många föder barn i fångenskap och dör i fångenskap. Jag tror ingen av de andra kandidaterna vågade ta det här uppdraget eftersom det kan kännas svårt att åka ut och prata om, säger hon och tillägger att hon också samlat pengar som inte ger poäng i själva omröstningen.

Fram tills omröstningen stänger den 29 november ägnar hon timmar varje dag åt kampanjen. Men hon får ofta förklara att syftet med Sveriges Lucia inte är att vara en skönhetstävling.

– Det är skillnaden mot andra Luciaomröstningar.

Kandidaterna blir bedömda efter hur de fungerar socialt och vad de gjort tidigare. Vi fick göra sångprover. Att kunna sjunga a prima vista (sjunga efter noter vid första anblick) var ett krav. Det är sexton låtar som ska pluggas in på kort tid.

Alla kandidater presenteras på Sveriges Lucias hemsida. Där finns en annan kandidat av lokalt intresse. Det är Theres Vastad som jobbar som boendestödjare i Rönninge.