Hon lagar julbord med krydda

På den lilla bärbara spisen har Hanna Raimondi en gång lagat mat till 70 personer.
På den lilla bärbara spisen har Hanna Raimondi en gång lagat mat till 70 personer.
Trött på köttbullar och prinskorv?

Hanna Raimondi på Mulu kafé i Axelsberg erbjuder ett julbord med kryddiga etiopiska rätter.

Julgranen glittrar i ett hörn och röda ljuslyktor är stämningsfullt utplacerade på borden. Kaféägaren Hanna Raimondi är kvar efter stängningsdags för att laga julmat.

Men i stället för skinka, prinskorv och rödbetssallad, står kycklinggryta, lammfärs i curry och stekt grönkål på julmenyn.

– Jag tar beställningar. Det är framförallt företag som hör av sig och vill ha variation till det vanliga julbordet, säger Hanna Raimondi, och rör om i en kastrull där en djupt röd sås puttrar.

– Det jag lagar nu heter dorowat, en kycklinggryta som är en typisk etiopisk delikatess. Den äter man ofta vid festliga tillfällen. Man kan säga att den är motsvarigheten till de svenska köttbullarna på julen, säger hon.

I såsen har hon berbere, en etiopisk kryddblandning, som förutom chili och salt oftast också innehåller ”julkryddor” som ingefära, kanel, nejlikor och kardemumma.

– Den är inte så stark faktiskt, men den ger mycket smak.

Kycklingdelarna som sedan ska läggas ner och tillagas i såsen har hon tvättat i citron, salt och vatten.

– Det är tradition att göra så i Etiopien, så att man får kycklingen riktigt ren, berättar Hanna, som själv kommer från landet men har bott i Sverige i 25 år.

Sedan 1990 har hon bott i Hägersten, först i Midsommarkransen och sedan i Axelsberg. Hanna Raimondi har en kockutbildning i botten, men jobbade många år som undersköterska i vården.

När hon blev övertalig bestämde hon sig för att förverkliga sin kockdröm och starta ett kafé.

– Mulu är min mammas namn. Det är från henne jag har fått inspirationen att laga mat.

Hon behöver ingen proffsutrustning för sina långkok. Den bärbara spisen, som hon ställer upp under fläkten, har bara två spisplattor.

– På den här har jag lagat mat till en mottagning med ett 70-tal gäster, säger Hanna och ler stort.

Till kycklinggrytan serverar hon en hemgjord färskost gjord på vanlig filmjölk och smaksatt med vitlök och salt. Till grytan har man injera, som ser ut som ett slags porösa pannkakor, men som bakas med sädesslaget teff.

– Den smakar lite syrligt, säger Hanna och bjuder på en bit. Den här är helt glutenfri, tillägger hon.

Vad har du själv för saker på julbordet hemma?

– Jag äter vanligt svenskt julbord, med skinka och allt. Mina barn som är 19, 16 och 14 är ju födda i Sverige och jag ville att de skulle veta hur de här rätterna smakar.

Jag äter vanligt svenskt julbord.Hanna Raimondi

Fakta

Recept på dorowat – etiopisk festrätt

4 hackade röda lökar.

4 pressade vitlöksklyftor.

Smör.

0,5 dl berbere.

Eventuellt kerorima – etiopisk kardemumma.

Vatten.

1 kyckling.

Kokta ägg.

Tillbehör: injerabröd.

Gör så här: Bryn rödlöken tills den är riktigt mjuk och glansig. Rör i berberekryddan och späd med vatten. Pressa i vitlöken och låt såsen koka i hop så att den blir mustig.

Tillsätt kycklingdelar och koka under lock i 30–40 minuter. I slutet lägg i önskat antal kokta ägg i grytan.