Hon lämnar stan – för ett stort äventyr på cykeln

I slutet av sommaren lämnar Johanna Johansson lägenheten på Kungsholmen för att cykla 340 mil. På Facebooksidan AdventShare kan man följa Johannas förberedelser samt hela äventyret.
I slutet av sommaren lämnar Johanna Johansson lägenheten på Kungsholmen för att cykla 340 mil. På Facebooksidan AdventShare kan man följa Johannas förberedelser samt hela äventyret.
Hon har vandrat i Himalaya, cyklat på Island samt liftat och "soffsurfat" runt hela Nya Zeeland.

I slutet av sommaren lämnar äventyraren Johanna Johanson lägenheten på Kungsholmen för en ny resa.

Vad är det för en spännande färd du ska ut på?

– Jag ska cykla från hav till hav genom Europa, från Gdansk till Aten. Det blir en cykelsträcka på cirka 340 mil och kommer att ta 35-40 dagar. Det här blir möjligt genom att jag blev tilldelad stipendiet ”Årets Äventyr” på Vildmarksmässan i mars.

Hur fick du stipendiet?

– Jag sökte med en beskrivning av det här äventyret. Det var hård konkurrens men jag tror juryn fastande för just mitt äventyr då det stack ut med mina möten längs vägen.

Berätta mer om dem!

– I varje land ska jag träffa en kvinnlig äventyrare. Vi ska göra ett miniäventyr ihop och prata och utbyta erfarenheter. Det finns gott om manliga äventyrare som blir kända namn och syns, men kvinnor är ganska underrepresenterade. Syftet med resan är att synligöra kvinnliga äventyrare och inspirera andra kvinnor att börja äventyra.

Vad ser du mest framemot på resan?

Att möta alla dessa kvinnor ska bli otroligt intressant. Sedan älskar jag vacker natur, så att få se och uppleva flera olika länders natur ska bli väldigt häftigt.

Vad blir den tuffaste utmaningen?

– Själva cyklingen klarar jag nog ganska bra. Jag har tidigare cyklat på Island och där var det väldigt kallt och ruggigt, det här blir nog lite behagligare. Men det blir en utmaning att hitta sju passande kvinnor och sen att vara på plats i tid för att träffa varje äventyrare.

Vad är det som driver dig att göra sådana här krävande saker?

– Jag gillar den fysiska utmaningen och att ha ett uppsatt mål, eller projekt, som går att ro i hamn. Det är väldigt tillfredställande.

Vad skulle du aldrig ge dig av på äventyr utan?

– Kameran, så jag kan dokumentera resan. Och solglajjor och solskyddsfaktor så jag inte blir helt sönderbränd.