Hon lär barn att gilla ny mat

Karolina Sparring är kocken som lyckats få förskolebarnen att älska både lax- och kålpudding.

Nu sprider hon kunskap om nyttig och god dagismat över hela landet.

Karolina Sparring jobbar på förskolan Eurenii i det gröna trä- huset vid Tengdahlsparken bakom Sofia skola. Dagligen brassar hon mat till 70 barn och vuxna. Mat som lagas från grunden, med råvaror som köps in efter säsong och får ”vuxen” smaksättning.

Och barnen mumsar i sig. De två populäraste rätterna på hennes förskola är laxpudding och kålpudding.

För de föräldrar som för en ojämn kamp mot sina barn vid middagsbordet kan det vara svårt att tro. Nya smaker och maträtter brukar ofta betraktas med misstänksamhet av de små.

Men Karolina Sparring säger att det inte är så konstigt. Barn tycker ofta att maten på dagis är godare än den som serveras hemma vid middagsbordet. Till och med hennes egna barn kan tycka det. Och i förskolan blir maten inte lika laddad som hemmavid.

– I stora grupper är det också lättare att påverka barnen. Om jag till exempel gjort en vegetarisk lasagne till 15 barn äter även den mest skeptiska om de andra äter. Trots att jag har pillat ner lite linser.

Innan hon började som förskolekock drev hon salladsbaren Café arom. Hon har också en cateringrörelse med inriktning på medelhavsmat. Inte minst är hon en av drivkrafterna bakom kampanjen Allebarnsrätten som verkar för att landets förskolebarn ska få bättre mat.

Därmed har hon en ovanlig bakgrund som förskolekock.

– Men det blir allt fler som jag. Folk som tidigare jobbat på restaurang men som vill ha rimliga arbetstider och tycker att barnens mat är viktig.

Det var för fem år sedan hon började jobba i förskolekök. Hon slängde ut halvfabrikaten och pulvermoset ur köket och serverade bara mat som lagats från grunden. I början var barnen misstänksamma.

– Det var ju vana vid chicken McNuggets. Men de åt och jag höll budget. Och många föräldrar var väldigt uppmuntrande.

Bland dem fanns paret Joppe Pihlgren och Karin Alfredsson som blev så engagerade att de tillsammans med henne drog i gång kampanjen Allebarnsrätten, som driver frågan om förskolebarnens rätt till god och nyttig mat. De fick pengar från Allmänna arvsfonden och sedan 2009 sprider de kunskap om hur förskolematen kan bli bättre genom kurser, böcker och seminarier.

De knöt till sig namn som Johanna Westman, Jens Linder och Carl-Jan Granqvist och hittills har ett 50-tal förskolor ingått i projektet. Karolina Sparring har också skrivit tre kokböcker om bra mat för små barn.

Hon betonar att maten är bra på de flesta av Södermalms förskolor. Men det finns undantag, ställen där maten levereras redan klockan nio på morgonen och sedan står i varmboxar och väntar på att serveras först vid halv tolvtiden på dagen.

– För mig är halvfabrikat inte ett alternativ. Barnen ska få mat som lagats från grunden. De som går på förskolan på heltid äter ju 75 procent av dagens mat där.

Trygg husmanskost är populärt bland barnen på vår förskola, säger Karolina Sparring. Fisk gillar de också. Vegetarisk mat får man trixa lite med, till exempel genom att smyga ner linser i en lasagne.

Fakta

Ny bok ska ge inspiration

Namn: Karolina Sparring.

Bor: Vid Nytorget.

Ålder: 37 år.

Familj: Man och tre barn.

Gör: Förskolekock, kockboksförfattare, kursledare och en av drivkrafterna bakom Allebarnsrätten.

Aktuell: Med ”Kökshjältar”, en bok som ska inspirera andra förskolekockar att laga god och bra mat.