Hon lärde fångar i Sydsudan att sy

Ami Magito har lärt fångar i Sydsudan att sy.
Ami Magito har lärt fångar i Sydsudan att sy.
Fängelser kan se väldigt olika ut. Det vet Ami Magito som jobbar på Täbyanstalten. Nyligen var hon i Sydsudan för att lära kvinnliga fångar att sy.

Uppåt 45 grader i skuggan, kraftig överbeläggning och flera dödsdömda bland de intagna. Det är några av förhållandena på ett fängelse i Juba, Sydsudans huvudstad. Nyligen besöktes fängelset av Ami Magito, 51.

– Jag var där för att lära kvinnliga intagna att sy, säger hon.

Ami Magito jobbar i vanliga fall som produktionsledare på Täbyanstalten, och ansvarar för fångarnas sysselsättning i bland annat textilavdelningen. Det var också en av anledningarna till att hon och ytterligare en person valdes ut av Kriminalvården för det 14 dagar långa uppdraget i Sydsudan.

Och i maj bar det av. Ganska snart blev det dock tydligt att de hade ett tufft arbete framför sig.

– De hade bara gamla trampsymaskiner som vi fick mecka med oavbrutet för att de skulle funka. Men efter en vecka var vi igång och kunde sy ordentligt.

Fängelset har ungefär 1 000 fångar. En tiondel av dem är kvinnor, flera av dem dömda till flera års fängelse enbart för att ha varit otrogna mot sina män, berättar Ami Magito.

– Skillnaderna är enorma. Det är också ett budskap jag vill förmedla till de intagna här hemma, och det känns som om många av dem får sig en tankeställare.