Mark som behöver hållas öppen och djur som behöver någonstans att beta. Att dessa två parter ska hitta varandra är målet i ett projekt som länsstyrelsen i Stockholm driver.

– Jag startade betesförmedlingen för att jag ville hitta ett sätt att pussla ihop dessa behov för att bidra till biologisk mångfald i framtiden. Betesmarkerna är en av de värdefullaste miljöerna vi har, vi har ingen regnskog – detta är vad vi har att ta hand om, säger Ylva Berry som är projektledare på länsstyrelsen.

Börja flirta

De som letar efter en matchning kan fylla i ett formulär på länsstyrelsens webbplats och sedan går Ylva Berry igenom informationen och ser vem som kan passa ihop med vem.

Förmedlingen drog igång under den heta sommaren 2018, då fodret sinade för många djurägare.  – Då var det bra att vi hade ett system på gång som vi snabbt kunde starta upp. Nu har jag en lång lista med människor som kan tänka sig att hjälpa till om det blir torka, säger Ylva Berry, projektledare på Länsstyrelsen Stockholm.

Förmedlingen drog igång under den heta sommaren 2018, då fodret sinade för många djurägare. – Då var det bra att vi hade ett system på gång som vi snabbt kunde starta upp. Nu har jag en lång lista med människor som kan tänka sig att hjälpa till om det blir torka, säger Ylva Berry, projektledare på Länsstyrelsen Stockholm.

Markus Hoffman

– Det är som en dejtingsajt där detta är första kontakten. Jag hoppas att de ska börja flirta. Kanske kan den som först inte kunde tänka sig att ha hästar på sina marker ändra sig om hästägaren visar sig vara jättelätt att ha att göra med.

I Ekerö kommun har sex djurägare och sex markägare anmält sig för matchning. Men om det sagt klick, det vet Ylva Berry inte.

– Jag förmedlar kontakten, men sen vet jag oftast inte hur det går efter det. De måste pussla själva och det är mycket som ska stämma för att det ska bli en bra match.