Min lokala hjälte

Hon möter Danderydsborna där allt slutar

Camilla Flach möter Danderydsborna när de är som mest utsatta. Som begravningsentreprenör får hon en unik inblick i människors liv när det är som svårast. Och ibland vackrast.

– Det är ett fantastiskt arbete, säger hon.

Det började med en begravning. Hennes mammas. Camilla Flach hjälpte till att arrangera ceremonin och mitt i sorgen upptäckte hon att det här var vad hon ville göra i livet. Hon jämför det med att arrangera en fest, fast inte vilken som helst, utan en fest som verkligen betyder något. Där man hyllar en person och livet denne haft.

– Jag fick övertyga begravningsentreprenören att anställa mig, säger hon.

Efter en tid bestämde hon sig för att starta eget tillsammans med en annan nybliven begravningsentreprenör. Tillsammans har de drivit begravningsbyrån Frid sedan 2009. Det är ett speciellt arbete. De får möta alla möjliga typer av människor, och får en unik inblick i deras liv. Ibland nästan för bra.

– En gång fick jag via registerutdragen från skatteverket reda på att det den avlidne hade ett barn som resten av familjen inte kände till, i sådana lägen gäller det att vara diplomatisk, säger Camilla Flach.

Just sinne för diplomati nämner hon som en av de viktigaste egenskaperna för en begravningsentreprenör att ha. Begravningar kan vara konfliktfyllda, det händer att den avlidnes anhöriga avskyr varandra.

– Man blir bra på att medla, säger Camilla Flach.

Att jobba så nära döden kan bli svårt om man kommer för nära. Därför är det viktigt att ta på sig jobbglasögon och inte bli för involverad menar Camilla Flach. Men det är inte alltid det går.

– När man ska begrava ett barn går det inte att inte bli berörd, säger hon.

Men begravningar behöver inte vara mörka. Ibland kan det vara glada tillställningar där man hyllar den avlidne. Camilla Flach vill ta bort lite av stigmat kring begravningar. Därför är begravningsbyrån Frids lokal i Djursholm ljust inredd.

– Många tror att det måste vara mörkt och svårt, men så behöver det inte vara. Vi vill vara öppna, människor ska känna sig bekväma att komma förbi här och prata, säger hon.