ANNONS

Hon räddar Järvas hemlösa burfåglar – och har lärt en del av dem använda toaletten

Burfåglar, som släppts ut får en ny chans hos Gail Ramsey i Kista. I hennes kök flaxar sju burfåglar omkring, som fångats in och räddats.
ANNONS

Gail Ramsey tänkte aldrig bli ”kvinnan med duvorna”. Det bara blev så. I hennes kök bor fyra skrattduvor, en rasduva och två undulater, som hittats utomhus och några av dem i dåligt skick.

En del av fåglarna har hittat hem till henne genom andra personer, som hört talas om att hon tagit hand om hemlösa burfåglar. Andra har hon själv fångat in med håv.

– Ja, jag har en stor gäddhåv så jag har bland annat sprungit runt här i bostadsområdet, som en galning och jagade en lite undulat.

Sedan dess har han bott i hennes kök. Och med åren har de blivit fler fåglar. Putte, en rasduva hittades i området i Kista fick också flytta in. Två skrattduvor blev fyra.

– Jag tror att många vill väl och kanske tror att fåglarna klarar sig ute i det fria, men de är gjorda för att vara husdjur och ute i de fria går de en säker död till mötes. Där hotar bland annat rovfåglar, katter och dålig mat.

Alla hennes fåglar är försäkrade och har veterinärintyg. Den första fågeln tog hon hand om 2004. Sedan dess har hennes liv förändrat.

– Varje morgon går jag upp en timme tidigare för att rensa burarna och hacka grönsaker och örter till fåglarna. Det är mycket jobb med fåglarna, men de ger mig mycket glädje.

Hon önskar att fler lärde sig mer om hur man tar hand om djur och hon funderar på att skriva en bok om hur man bäst tar hand om fåglar.

Flera av Gail Ramseys duvorna har hon tränat, så att de kan använda toaletten.

ANNONS

– Jag sätter dem på pekfingret och håller dem ovanför toaletten och så bajsar de. De flesta av dem kan det. Och tur är det.

Några av de yngre skrattduvorna söker hon hem till.

– De är ganska många fåglar här nu, men jag kommer behålla dem tills jag hittar ett seriöst hem att placera dem i.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.