Hon råkade ut för tjuvarnas nya trick

”Jag sprang fram, tog tag i mannen bredvid bilen och frågade vad de gjorde med min bil”, berättar Anna Sjödin. Hade det inte varit för att hon glömt en påse i bilen så skulle biltjuvarna ha lyckats.
”Jag sprang fram, tog tag i mannen bredvid bilen och frågade vad de gjorde med min bil”, berättar Anna Sjödin. Hade det inte varit för att hon glömt en påse i bilen så skulle biltjuvarna ha lyckats.
Biltjuvarna har ett nytt vapen. När du tror att bilen är låst har bovarna i själva verket slagit ut fjärrnyckeln med en störningssignal – och kapat bilens låssystem.

Anna Sjödin drabbades på Storgatan, men tog sedan tjuvarna på bar gärning.

Anna Sjödin var på väg hem vid sextiden förra tisdagen och parkerade bilen på Storgatan. När hon klev ut ur bilen noterade hon en man som betedde sig märkligt på andra sidan gatan, men tänkte inte mer på det.

– Så jag låste bilen med min fjärrnyckel och gick hemåt. Men när jag kom till innergården insåg jag att jag hade glömt en påse i ­bilen och gick tillbaka.

Mannen från andra sidan gatan stod då vid bilen. När han fick syn på Anna gjorde han något slags tecken mot bilen – och ut ur fordonet sprang då en annan man.

– Jag sprang fram, tog tag i mannen bredvid bilen och frågade vad de gjorde med min bil. Han sa att han inte talade svenska och sprang i väg han också, säger Anna Sjödin.

En polispatrull kom snabbt dit och letade tillsammans med Anna efter biltjuvarna. Men ingen av dem hittades och när Anna berättade vad som hänt fattade polisen direkt misstanke om att tjuvarna hade använt sig av en ny stöldteknik.

– Poliserna berättade att tjuvarna antagligen skickade ut en störningssignal som slog ut det fjärrstyrda låset så att bilen aldrig låstes när jag tryckte på knappen, säger Anna.

Tekniken som tjuvarna använde är känd för polisen, men ovanlig på Stockholms gator – än så länge.

– Det är inte så vanligt i Sverige ännu och våra biltjuvar har inte fått tag den utrustningen än, säger Lars Stervander, kriminalinspektör på länskriminalpolisen, som tror att det rörde sig om utländska biltjuvar på Storgatan.

Enligt polisen kan tjuvarna antingen skicka ut störningssignaler som slår ut larmet helt. Eller så spelar de in signalen från nyckeln, spelar upp den igen när ägaren lämnat platsen och på så sätt öppnas bilen.

– Tjuven måste stå inom tio meters radie till bilen för att kunna använda tekniken, så det kan väl vara en bra idé att vara på sin vakt och hålla utkik om någon står och hänger vid ens bil, säger Lars Stervander.

Anna Sjödin vill också varna andra bilister för den nya stöldtekniken.

– Polisen sa att det är en ful och fräck manöver, men som också har en enkel lösning. Och det är att kolla att bilen är låst en extra gång och inte bara låsa över axeln. Det här måste uppmärksammas så att tjuvarna inte får fortsätta.

Fakta

Så skyddar du dig mot störsändare

1. Kolla att bilen är låst när du lämnar den.

2. Lås bilen manuellt. Störningssändarna kan inte låsa upp bilen, bara se till att den förblir olåst. Låser man med nyckel kan tjuven inte heller kopiera nyckelsignalen.

3. Var uppmärksam på den närmaste omgivningen när du parkerar.

Källa: Polisen