Hon sålde te – gav pengar till barn i Indien

Ebba Bergström på prisutdelningen.
Ebba Bergström på prisutdelningen.
18-åriga Ebba Bergström från Norra Ängby fick pris för sitt företag som samlar in pengar till barn på ett barnhem i Indien.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om att bli uppmärksammad på det här sättet, säger Ebba Bergström.

Förra hösten ansökte hon tillsammans med Lina Röcklinger och Maximus Määttä om två veckors ledighet från skolan, tog pengar ur egen ficka och reste till Indien.

Där volontärarbetade de på barnhemmet Bal Ahsram, där barn som tagits ur barnarbete bor.

– Vi fick reda på att den största barnarbetsindustrin är te, säger Ebba.

När de kom hem startade de företaget Children of India och började sälja rättvisemärkt te där vinsten gick till barnhemmet de varit på. Kunderna har bland annat varit företag som köpt te som julklapp till sina anställda.

Och allt detta skedde parallellt med det vanliga skolarbetet på Blackebergs gymnasiums ekonomilinje.

– Det var stressigt ibland men vi tyckte det var så kul och hade siktet inställt på att samla ihop 25 000 innan årets slut.

Totalt samlade de ihop 26 000 kronor som skänktes till barnhemmet i somras.

– Vår dröm är att det ska bli en till skolbyggnad så att de kan ta emot fler barn.

För detta tog Ebba Bergström emot priset som Storstockholms bästa unga entreprenör av Jakobssons stiftelse härom veckan.

Just nu jobbar Ebba som personlig assistent och fritidsledare och har tagit en paus med företaget. Men hon har mycket kontakt med barnen via sociala medier där de håller sig uppdaterade. Och planen är att prispengarna ska användas för att köpa mer te, som ska säljas nu till jul och att hon sedan ska åka tillbaka till barnhemmet om ett år.

Ebba Bergström hoppas också inspirera andra unga att starta liknande verksamheter.

– Det krävs ofta inte så mycket för att hjälpa. Vi har möjligheter andra inte har för att bidra. För mig är det viktigt att känna att jag gör det jag kan, säger Ebba.