Hon samlar in pengar för barns rätt till ett leende

Ett par kilo smör.

Det var betalningen till kirurgen som opererade hennes mammas gomspalt i krigstidens Finland.

Nu kämpar Sollentunatandläkaren Catharina Brundin för alla barns rätt till ett leende.

Catharina Brundin från Sollen­tuna brinner för vården av gomspaltsproblematik. Inte bara för att hon till vardags arbetar som tandläkare. Man kan säga att intresset går i släkten.

När hennes mamma föddes med gomspalt i Finland 1937 fick mormodern mata sin dotter med en tesked ända tills dess att familjen fick tag på en kirurg. I de ransoneringstider som rådde skaffade de också fram lite gångbar valuta, och operationen utfördes till slut – i utbyte mot ett par kilo smör.

Varje år föds omkring 200 barn i Sverige med läpp-, käk- eller gomspalt, LKG. Det gör den här typen av medfödd missbildning, som förr kallades för harmynthet, till en av de vanligaste.

I stora delar av västvärlden är vården bra. Tidiga operationer, redan från 3–4 års ålder, minimerar konsekvenserna för de drabbade, men i andra delar av världen kan en medfödd gomspalt ställa ett helt liv på ända.

– För det första är det direkt livshotande. Många spädbarn dör på grund av undernäring ­eller lunginflammation. De får in bröstmjölk eller välling i lungorna ­eftersom hålet i gommen gör att de inte kan producera ett vakuum i munnen när de suger, berättar Catharina Brundin.

Gomspalt är också ett socialt stigma. Många barn blir undangömda av sina familjer. Och de som ändå släpps iväg – och vågar sig till skolan – blir i regel väldigt utsatta.

– De får utstå både spott och spe.

LKG är ärftligt, och både Catharinas dotter och kusinbarn föddes med gomspalt. Tillsammans ställde­ de upp i välgörenhets­loppet Race for a change förra helgen. Arrangör var den internationella hjälporganisationen Operation Smile som opererat hundratusentals barn runt om i världen.

– Operationen tar bara 45 minuter och är relativt billig. Det gör oerhört mycket nytta i förhållande till kostnaden. Alla som vill ­bidra kan gå in på Operations Smiles hemsida och läsa mer, säger ­Catharina Brundin.

Fakta

5 000 frivilliga i 60 länder

Den medicinska hjälporganisationen Operation Smile har utfört 200 000 operationer sedan starten 1982.

Sedan 2010 finns Operation Smile även i Sverige.

Organisationen har över 5 000 medicinskt utbildade volontärer i 60 länder.

De arbetar, liksom organisationens styrelse, helt ideellt.

Källa: Operation Smile