Hon satte dit hotell-hallickar

Här på Hantverkargatan gjorde polisen Zanna Tvilling och hennes kolleger tillslaget som nystade upp kopplerihärvan. Hon vill inte visa ansiktet då det skulle försvåra hennes arbete.
Här på Hantverkargatan gjorde polisen Zanna Tvilling och hennes kolleger tillslaget som nystade upp kopplerihärvan. Hon vill inte visa ansiktet då det skulle försvåra hennes arbete.
Polisen grep en sexköpare – det blev gnistan som sprängde den omfattande kopplerihärvan med lägenheter och hotell runt hela Stockholm.

Nu döms två män till fängelse och stora skadestånd.

Det var vid 23-tiden på kvällen i början av oktober förra året som polisen slog till mot lägenheten på Hantverkargatan på Kungsholmen.

– Jag och min kollega grep en sexköpare på adressen. I samband med det som hände började vi fatta misstankar om att kvinnan hade hallickar, berättar Zanna Tvilling från Stockholmspolisens prostitutionsgrupp.

Samtidigt kom lägenhetsinnehavaren hem från ett biobesök. Han hade sedan ungefär en vecka haft den avskilda delen av bostaden uthyrd till en man i 45-årsåldern, men visste ingenting om koppleriverksamheten.

– Poliserna var civilklädda och hade ansiktena täckta så jag tänkte: ”Shit, vad är det här för ligister.” De frågade ”Vem är du, vad gör du här?”. De trodde väl att jag var någon kund, säger han om den chockartade händelsen.

Polisen började spana mot den 45-årige hyresgästen, och snart nystades en omfattande härva upp. Mannen hade, tillsammans med en kumpan i 35-årsåldern, bokat hotellrum och ordnat lägenheter åt två prostituerade från Baltikum i minst tio fall runt om hela Stockholm, bland annat i Johanneshov, Solberga, och Solna.

Inte nog med det. Männen lurade enligt tingsrätten också de båda kvinnorna på stora summor pengar genom att ta ut högre hyror än vad de själva betalade. Vi ett tillfälle togs en depositionsavgift på 90 000 kronor ut för en lägenhet som inte existerade.

I onsdags föll domen. 45-åringen dömdes för grovt koppleri till fängelse i två år och tre månader. Den andre fick ett år för koppleri. En av kvinnorna ska också få tillbaka de 190 500 kronor som hon blivit lurad på.

Anmälningarna om koppleri har blivit fler i Stockholm de senaste åren. Under 2012 slogs rekord med 25 anmälningar i Stockholms kommun och 53 i länet. Men enligt Zanna Tvilling betyder inte det att brottet i sig har ökat. Eftersom både koppleri och sexköp är brott där ingen inblandad är intresserad av att anmäla hänger allt på hur polisen arbetar.

2009 tillsattes gruppen där Zanna nu arbetar, och både sexköpsanmälningarna och kopplerianmälningarna ökade samtidigt stort.

– Vi märker ofta att de kvinnor vi träffar från utlandet har en organisation bakom sig. Då skriver vi anmälan om koppleri eller människohandel. Sedan leder inte alla anmälningar till fällande dom, säger Zanna Tvilling.

Enligt den 35-årige mannens advokat förnekar denne brott och överväger om han ska överklaga domen. Den andre dömde mannens advokat har inte gått att nå.

Fakta

Fler kopplerifall