Hon ska få tillbaka eleverna till Kärrtorps gymnasium

Pernilla Ericols är ny rektor på Kärrtorps gymnasium.

Uppdrag: Att få elever att söka sig till skolan igen.

– Kärrtorps gymnasium har varit en populär skola för inte särskilt länge sedan och det ska den bli igen, säger hon.

Det har stormat kring Kärrtorps gymnasium det senaste året. En lärare slutade efter att ha anklagats för rasism, skolan tampas med dåligt rykte och elevantalet sjunker. I slutet av läsåret fick de båda rektorerna gå.

Sedan den 8 augusti är Pernilla Ericols ny rektor för Kärrtorps gymnasium.

– Det var inte speciellt många år sedan som Kärrtorps gymnasium var en populär skola som många elever ville gå på. Jag tänker att vi ska hitta tillbaka till det Kärrtorp jag vet finns, säger hon.

Vad tror du att det beror på att allt färre elever söker sig till Kärrtorps gymnasium?

– Det är svårt för mig att uttala mig om, men det är väl många samverkande faktorer. Jag vill blicka framåt. Det finns en väldigt positiv kraft här och vi måste göra det här arbetet tillsammans. Det blir lite som en nystart nu

Pernilla Ericols kommer närmast från jobbet som rektor för Globala gymnasiet vid Zinkens damm, där hon varit i fem år.

– Jag har lång erfarenhet och jag tror att jag kan göra skillnad. Men jag hade ett starkt önskemål om att vara ensam rektor, jag tror att det är en grundförutsättning för att leda skolan,

På torsdagen var det upprop på gymnasiet. Pernilla Ericols har hälsat på alla elever under dagen. Hon vill ha en personligare skola.

– Det är det som jag är van vid. Jag vill att alla ska veta vem jag är. Det viktigaste är att skapa trygghet, trivsel och tillit för alla på skolan. Är man inte trygg är det svårt att göra ett bra jobb.

Kärrtorps gymnasium är en av de gymnasieskolor som redovisar de största underskotten. Utbildningsförvaltningen skriver också i sin senaste rapport att skolan tappar oroväckande många elever och att åtgärder måste vidtas snabbt för att vända skolans negativa resultat.

– Det ekonomiska läget är inte prioriterat nu. Det viktigaste är att våra elever är trygga och trivs och når sina mål. Det är klart att om skolan tappar en massa elever så är det kart att klara ekonomin. På sikt ska vi vara en skola som har bäring ekonomsikt.

Just nu går 850 elever på skolan, men den är byggd för betydligt fler.

– Skolan ska bli attraktiv igen. Vi har inga planer på att profilera oss, det handlar om vanligt hederligt och professionellt arbete.