Min lokala hjälte

Hon ska lära ungdomar med diagnos att rappa

Under en eftermiddag ska ungdomar med ADHD och Aspergers syndrom ska få lära sig rappa. Bakom eventet ligger Täbybon Elin Tellebo.

– Jag har själv ADHD och Asperger, och jag har alltid känt att jag vill göra någonting för att hjälpa ungdomar som har diagnoserna, säger hon

Det är inte första gången Elin Tellebo driver projekt där hon hjälper ungdomar att lära sig rappa. Mitt i har tidigare berättat om hur hon startade en hiphopkör för unga kvinnor. Syftet den gången var att få fler kvinnor att intressera sig för rapmusik.

Sedan dess har hon startat företaget Rap-a-way, som på olika sätt jobbar mot rasism och fördomar med rapmusik som medel. Bland annat ska hon genom företaget starta en hiphopkör för tjejer i Djursholm, och hon jobbar på att även kunna starta en kör i Täby.

Projektet som ligger närmast är ett event för ungdomar med ADHD och Aspergers syndrom. Under en halvdag i september ska 20 ungdomar med någon av diagnoserna få träffas och dela med sig av sina erfarenheter med varandra samtligt som de får lära sig att rappa.

– Tanken är att de ska få ett forum där de kan träffas framöver. Musiken kan göra det enklare för dem att kommunicera då många har svårigheter med att uttrycka känslor, säger Elin Tellebo.

Drivande bakom eventet är även appföretaget Daycape, som jobbar med att förenkla vardagen för barn med autism.

Eventet är sponsrat av Spotify och träffen sker i deras huvudkontor på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Träffen kommer att inledas med att Elin Tellebo och en annan ledare delar med sig av sina erfarenheter av att vara ung med ADHD och Asperger. Tanken är att det ska mynna ut i ungdomarna ställer frågor och berättar om sina egna upplevelser. Sedan får de hjälp med att skriva texter utifrån de ämnen som tagits upp. Skrivandet kan ske både i grupp och enskilt.

Dessutom kommer en filmare till träffen och spelar in en musikvideo med ungdomarna.