ANNONS

Hon ska tämja en mustang på 100 dagar

Sophie har tämjt hästar förr. Den här kom direkt från vildmarken.
Sophie har tämjt hästar förr. Den här kom direkt från vildmarken.
Den här veckan åker Sophie från Salem till USA och tävlingen Extreme Mustang Makeover.

Uppdraget: tämja en vild mustang på 100 dagar.
ANNONS

Mustangen som Sophie Lindhe träffar i USA för första gången på fredag är långt ifrån en nybörjarhäst och långt ifrån de hästar du ser lunka runt med gulliga barn på ryggen soliga marknadsdagar. Men Sophie har redan ett namn åt vildhästen.

– Den ska få namnet ”Viska”. Den ska kunna svara även på mjuka rörelser, säger hon.

Från och med nästa fredag har hon 100 dagar på sig att göra en tam väldresserad häst av det vilddjur mustangen är i dag. Under tiden kommer Sophie att bo på en gård i Florida. I maj ska hon tävla mot ett 20-tal andra deltagare i flera tävlingsmoment under två finaldagar i Jacksonville.

– För att gå långt i tävlingen bör du komma upp på hästryggen redan efter tre dagar, säger hon.

Gården där Sophie Lindhe och hästen ska bo har hon levt på under ett helt år tidigare. Gården tar emot vilda hästar som fångats in i västra USA och som de sedan låter folk adoptera. Men många mustanger kommer också dit efter att ha blivit misskötta av sina ägare. Sophie berättar att hon egentligen ogillar ordet tämja.

– Tämja låter hårt och som att hästarna fångas och tvingas till lydnad, när det i dag handlar om att jobba med hästens naturliga instinkter och träna den att göra som du vill.

Innan hon kan rida hästen får hon närma sig den försiktigt. Hon börjar med att bara vara tillsammans med hästen. Efter ett tag kan hon börja röra hästen från tre meters avstånd med en lång bambupinne.

– Jag mockar åt den och rör mig där inne så att hon vänjer sig vid min närvaro. Jag låter den äta hö från min hand och annat.

Tävlingen går ut på att visa att mustanger är bra hästar. Vinner Sophie första pris får hon dessutom 4 000 dollar och halva värdet av hästen, som vid tävlingen får ny ägare på auktion.

ANNONS
Fakta

Lever i det vilda

Det finns tusentals vilda mustanger i USA.

Hästarna härstammar från de hästar europeerna förde in i landet efter upptäckten av Amerika, och som sedan förvildats efter att ha rymt eller släppts fria.

Myndigheterna i USA fångar in en del av hästarna för att hålla populationen nere.

Källa: Skim, Wikipedia
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.