Hon ska till Paris – på två hjul

Janica har cyklat till Paris för att samla in pengar till Barncancerfonden. Nu gör hon det igen
Janica har cyklat till Paris för att samla in pengar till Barncancerfonden. Nu gör hon det igen
Barnsjuksköterskan, Björkhagenbon och sångerskan Janica Ahl är just nu på väg till Paris - på cykel. Hon cyklar för att få in pengar till Barncancerfonden.

– Det är fantastiskt kul, säger hon.

Janica Ahl, 43, från Björkhagen trampar just nu för fullt mot Paris tillsammans med Team Rynkeby, som en del av ett välgörenhetsprojekt. Mellan 16 och 24 mil om dagen avverkas i ett högt tempo för att hinna fram till Paris på fredag. Målet är att dra in så mycket pengar som möjligt till Barncancerfonden.

Janica vet vad hon ger sig in på. Hon gjorde det förra året också.

– Det var fruktansvärt väder, det blev bara kallare och kallare längs resan. Det var 8 till 10 grader, blåst och hällregn. Det hade inte regnat så mycket i Belgien på 40 år. Jag hoppas att det största bekymret i år blir vilken solskyddsfaktor man ska ha, säger Janica Ahl.

Till vardags arbetar hon som barnsjuksköterska. Hon hörde talas om loppet när hon gjorde praktik på barnonkologen.

– Jag läste en artikel i Barncancerfondens tidning om en pappa som cyklade för sin cancersjuke son. Jag blev väldigt berörd och tänkte att det måste jag göra någon gång. Förra året blev jag påmind om det, berättar hon.

Under hela året har laget haft olika aktiviteter för att samla in pengar.

– Man träffas i september och gör upp planer för vad man kan göra för att samla in pengar och lägger upp en budget. Det är så häftigt, man startar med ingenting och ett år senare har vi samlat in ett par miljoner kronor bara i mitt lag, säger Janica Ahl.

Totalt samlade Team Rynkeby in 50 miljoner kronor i fjol. De svenska lagen stod för 11 miljoner kronor.

Janica har många strängar på sin lyra. Hon har varit sångerska och medverkade i Melodifestivalen 1999 och Sikta mot stjärnorna 1994. För sju år sedan började hon plugga till sjuksköterska och numera sjunger hon bara på fritiden.

Fast nu går den mest tiden åt till träning förstås. Under vintern kör Janica spinning och sedan april har hon cyklat ute.

– Det är tufft, man måste ha kommit upp i 250 mil på cykel för att orka.

Fakta

Blev slagen i Mello av Perrelli

Namn: Janica Ahl.

Ålder: 43 år.

Bor: Björkhagen.

Familj: Två söner.

Yrke: Barnsjuksköterska.

Bakgrund: Har varit sångerska och kom på en sjunde plats i Melodifestivalen 1999 med låten ”Jag kan se dig”. Vann gjorde Charlotte Perrelli (då Nilsson) med ”Tusen och en natt”.

Träningstips: ”Förberedelse. Träna intervallträning och långpass och ha en bra cykel.”