Hon skaffade barn utan man

Josefin olevik valde att skaffa barn med hjälp av en donator
Josefin olevik valde att skaffa barn med hjälp av en donator
Josefin Olevik skaffade barn själv utan att blanda in en pappa.

Det är mitt livs bästa beslut, säger Josefin som nu skrivit en bok om vägen dit.

Från den 1 april har även ensamstående kvinnor rätt till insemination i Sverige.

l Journalisten Josefin Olevik skaffade barn utan att blanda in någon pappa.

I boken Den befriade familjen berättar hon om sin resa, när livet inte blev som hon förväntat sig. Hur hon till slut kom till ro med sonen Abbe, som kom till med hjälp av en donator.

Att skriva boken kändes som att ha sitt hjärta på en liten bricka.

Josefin har aldrig upplevt att hon till varje pris måste ha barn. Sådant kan man inte styra, tänkte hon. Flera gång- er hade hon varit riktigt kär. Då hon träffade en ny stor kärlek kom tankarna på barn på allvar.

Samtidigt var barn inte aktuellt i det förhållandet, och vi trodde nog inte att vi skulle bli gamla ihop.

Josefin insåg att hon måste ta ett beslut. Hur ville hon att livet skulle se ut om fem år? Tanken på barn lockade. Något som var mer stabilt och beständigt än hennes kärleksrelationer.

Hade jag haft en stabil relation med en man hade jag skaffat barn med honom. Men den mannen fanns inte.

När hon bestämde sig för att försöka bli mamma på egen hand befann hon sig ensam ute på Runmarö i skärgår-

den. Hon hade fått ett skrivarstipendium och under en månad på ön hann hon tänka igenom sitt beslut.

Jag packade mina saker i en ryggsäck och tog båten från ön. Jag agerade. På nattåget på väg ner till Köpenhamn kände jag; Gud vad härligt.

Tidigt på morgonen kom hon fram till Storkkliniken i den danska huvudstaden och fick utifrån en lista med donatorer välja vilka gener hon ville att barnet skulle ha.

Två timmar senare sprutades spermier in i Josefins livmoder på den ombonade kliniken.

Först vid andra försöket blev Josefin gravid, men i vecka tolv fick hon missfall. Men vid den tredje inseminationen blev hon på nytt gravid.

Sonen Abbe förlöstes med akut kejsarsnitt i september 2012.

Operationen var fruktansvärt obehaglig. Så plötligt poff! kom barnet. Ett litet mirakel. Han var helt frisk, andades och låg där och tittade. Jag var i en varm glädjebubbla under hela det första året.

I dag är Abbe drygt tre, och blond och blåögd som sin mamma.

En stor tillgång i den lilla familjens liv är vännen Erika, som var med på förlossningen och själv har man och tre barn. Kompisen Lisa och hennes familj bodde tidigare i grannhuset och är också viktiga. De har turats om att hämta barn och har haft matlag ihop.

För Josefin är det viktigt att Abbe har andra närvarande vuxna i sitt liv, att han ser hur andra lever och inte är helt beroende av sin mamma.

Nyligen reste Josefin och Abbe till Bali. De har också varit mycket i fjällen och Abbe har redan provat att åka slalom, längdskidor och skridskor. Att ta med sig ett barn är lätt. Josefin slipper också tjafset i en parrelation. Å andra sidan har hon ingen självklar avlastning.

Som mamma tycker Josefin att hon är en gladare, men också argare person. I höstas gick Abbe igenom en trotsperiod.

Ibland hade jag genomlevt ett krig innan jag kom till jobbet. Då kände jag mig lite desperat och tänkte att jag nog måste flytta hem till mina föräldrar i Falun.

Att ensamstående kvinnor har rätt till insemination i Sverige från den 1 april tycker hon är bra. Det stärker acceptansen, anser hon. För egen del har hon bara blivit ifrågasatt en enda gång.

En handläggare på kommunen berättade för mig hur dåligt mitt barn skulle få det. Hon hoppades att jag skulle träffa en man som skulle adoptera min son.

Abbe vet att han inte har någon pappa. Josefin säger att hon har fått babyfrön på en klinik, men Abbe fortsätter att fråga.

Jag säger att familjer ser väldigt olika ut. Du har en mamma, mormor och morfar och en massa andra människor i din. Han hör ju det, men sedan kommer det ändå: Men var är min pappa?

Josefin Förbereder sig på att hennes son ska ifrågasätta sättet han kom till på.

Jag kan ju aldrig styra hur han kommer att se på det. Om det blir en stor sak för honom måste jag respektera det och stötta honom i det.

Vid 18 års ålder har Abbe rätt att ta reda på vem hans donator är.

Jag har ju ingen aversion mot män. Jag hoppas Abbe får en känsla av att det finns många sätt att vara familj på. Inte bara ett.

Fakta

Tillhör storfamilj

Namn: Josefin Olevik.

Ålder: 38.

Familj: Sonen Abbe, 3,5, och storfamilj.

Bor: Södermalm.

Yrke: Journalist.

Aktuell: Boken Den befriade familjen kommer den 12 mars.