Hon skinnar de kriminella

”När vi går på pengarna slår vi undan fötterna på ett helt annat sätt”, säger Eva Rudolf, chef för Kronofogdens S-team.
”När vi går på pengarna slår vi undan fötterna på ett helt annat sätt”, säger Eva Rudolf, chef för Kronofogdens S-team.
Klockor, lyxbilar och hela högar med kontanter – när Kronofogden bekämpar organiserad brottslighet följer de pengarna.

De senaste åren har Kronofogden tagit hundratals miljoner kronor från ­kriminella stock­holmare.

Kriminella som har skulder och samtidigt tjänar miljoner på organiserad brottslighet – det är måltavlan för Kronofogdens specialverkställighetsteam – S-teamet.

I Stockholms län har S-teamet säkrat tillgångar till ett värde av nästan 700 miljoner kronor de senaste fem åren.

I praktiken innebär det att kriminella tvingats lämna ifrån sig allt från dyra klockor och lyxbilar till högvis med rena kontanter.

– När vi går på pengarna slår vi undan fötterna på ett helt annat sätt än vad några år i fängelse gör, säger Eva Rudolf, chef för S-teamet.

För ett par år sedan sprängde Tullverket och polisen Sveriges hittills största dopingliga. Insatsen, som fick namnet Operation Robin, väckte stor uppmärksamhet i media och flera inblandade dömdes till långa fängelsestraff.

Huvudmannen hade en gammal skatteskuld som bara var månader från att preskriberas på grund av att han var ”fattigförklarad”. Samtidigt levde han lyxliv på Stureplan.

Men tack vare Tullverkets omfattande telefonavlyssningar kunde Kronofogdens S-team knyta – och utmäta – tillgångar till ett värde av 4,5 miljoner kronor till huvudmannen: En Ferrari och en Bentley som var skrivna på en bilfirma, en fastighet i Spanien, 500 000 kronor på bulvankonton samt klockor, tavlor, mattor och möbler till ett värde av 150 000 kronor.

– Det var ett spektakulärt ärende, säger Eva Rudolf.

Det var den 1 juli 2009 som en satsning inleddes där en rad svenska myndigheter samarbetar i kampen mot grov organiserad brottslighet. För Kronofogdens S-team innebär det att upptäcka dolda tillgångar hos skuldsatta personer som är misstänkta för ­organiserad brottslighet.

– Kronofogdemyndigheten är en viktig spelare i den gemensamma satsningen, de har verktyg för att komma åt de kriminellas tillgångar, säger Maria Claesson på polisens regionala underrättelsecentrum i Stockholm.

Mottot för den myndighetsgemensamma satsningen är ”Följ pengarna och minska vinningen av brott”. Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi på Stockholms universitet, lyfter på hatten för initiativet – men undrar varför det dröjde så länge.

– Organiserad brottslighet är en affärsverksamhet, och att komma åt själva incitamentet till brotten – pengarna – är förstås väldigt effektivt. Men den insikten är gammal. Titta på Al Capone,­ han dömdes aldrig för något av alla mord han anstiftade – han dömdes för skattebrott, ­säger Jerzy Sarnecki.