ANNONS

Hon skrev deckare om abort

Här vid köksbordet växer Jenny Åkervalls berättelser fram. I sin nya roman skildrar hon brott, politik och familjeliv i det svenska samhället.
Här vid köksbordet växer Jenny Åkervalls berättelser fram. I sin nya roman skildrar hon brott, politik och familjeliv i det svenska samhället.
Stocksundsbon Jenny Åkervall lämnade sitt ­arbete som talskrivare för Socialdemokraterna och blev författare.

Med sin nya spänningsroman vill hon under­hålla och samtidigt belysa heta politiska frågor.
ANNONS

Jenny Åkervall sitter vid det ­stora köksbordet i villan i Stocksund där hon bor med sin man och sina tre barn. Här har hon skrivit sin senaste bok ”På ditt samvete” som släpps i nästa vecka.

Den handlar om rättspsykiatern Anna som bedömer om brotts­lingar kan dömas till fängelse eller inte. Hon kämpar med att få ihop ett krävande yrkesliv med familjerollen. En annan huvudperson är journalisten Emre som ska skriva ett porträtt på Krist­demokraternas nya partiledare, en karismatisk kvinna som skickligt för fram ett konservativt budskap.

Det hela utspelas under en het sommar i Sverige då en militant antiabortgrupp brutalt trakasserar barnmorskor och gynekologer. Det här är den andra romanen i en planerad serie. De som läste debutboken ”Jag tjänar inte” får möta psykiatern Anna och journalisten Emre på nytt. Först och främst vill Jenny Åkervall skriva underhållande.

– Jag gillar spänningsromaner och deckare för att de är opretentiösa samtidigt som få genrer är så samhällskritiska. De säger något om vår samtid, säger hon.

I ”På ditt samvete” fantiserar ­Jenny Åkervall om vad som händer om Kristdemokraterna skulle få en partiledare som lyckas vrida opinionen i en mer abortfientlig riktning. Boken skrevs innan Ebba Busch Thor valdes till partiledare, en utnämning som aktualiserar bokens innehåll.

– Det första Ebba Busch Thor började prata om var samvets­frihet. Att sjukvårdpersonal ska kunna neka personer vård om det strider mot deras övertygelse. Det är en väldigt radikal idé, säger Jenny Åkervall, som är uppväxt i Borås med läkarföräldrar och känner många gynekologer.

Hon är övertygad om kvinnans rätt till sin egen kropp och till att få göra abort. Hon har själv genomgått en abort och märkt att stämningen kan bli obekväm när hon berättar det.

– Vid en middag diskuterade jag abortfrågan med några väninnor som är feminister. Jag märkte att frågan är väldigt laddad. Jag tror att det är en fråga som måste ­vinnas om och om igen.

Jenny Åkervall var tidigare journalist och chefredaktör på bland annat SSU:s tidning Frihet. Därefter arbetade hon i flera år som talskrivare åt både Göran Persson och Mona Sahlin. En partiledares oerhörda betydelse för väljar­framgångar tas upp i boken.

ANNONS

– Det har att göra med att individualismen vuxit sig starkare, vilket påverkar hur media rapporterar. Men politik som hantverk handlar ju egentligen om kollektiva ansträngningar och kompromisser.

Själv trivs Jenny Åkervall med det ensamma livet som författare. De sociala behoven får hon utlopp för med familjen, som lagledare i ena sonens fotbollslag och i idrotten. Hon har nyligen skördat framgångar både inom squash och löpning. Med squashlaget Roslagens SRC vann hon brons i elit­serien, och i våras kom hon fyra på 400 meter på veteran-EM i Polen.

Det första Ebba Busch Thor ­började prata om var samvets­frihet.Jenny åkervall

Fakta

Blev fyra vid veteran-EM i friidrott

Namn: Jenny Åkervall.

Ålder: 42 år.

Bor: i Stocksund med sin man Kalle och barnen Ville, Jakob och Sonja.

Aktuell: Med spänningsromanen ”På ditt samvete” som släpp nästa vecka. Boken ska gå som följetong i ett 15-tal landsortstidningar i sommar.

Yrkesbakgrund: Journalist och chefredaktör.

Idrott: Tidigare landslagspelare i squash, kom i våras fyra på 400 meter vid veteran-EM.