Hon startar klubb för föräldrar i Sjöstan

Arrangören Madeleine Grimhusen tycker att det är svårt att hitta ställen för henne att gå ut och dansa. Därför startade hon en egen klubb för att råda bot på det.
Arrangören Madeleine Grimhusen tycker att det är svårt att hitta ställen för henne att gå ut och dansa. Därför startade hon en egen klubb för att råda bot på det.
Här på Skeppsmäklargatan 7 i Hammarby Sjöstad kommer klubben husera.
Här på Skeppsmäklargatan 7 i Hammarby Sjöstad kommer klubben husera.
Sjöstadsbon Johan Eriksson med sonen Frank Claesson, 1 år tycker att klubben låter som ett intressant koncept.
Sjöstadsbon Johan Eriksson med sonen Frank Claesson, 1 år tycker att klubben låter som ett intressant koncept.
Fruktdrinkar, popcorn – och fokus på dans, dans, dans.

Småbarnsföräldrar och mogna dansrävar är målgruppen för Sjöstans nya dansklubb.

– Jag vill bjuda in vänner jag inte känner ännu, säger arrangören Madeleine Grimhusen.

Ännu saknas discokulan i taket, det finns inga kulörta lampor uppsatta och det är fortfarande rätt så mycket byggarbetsplats när Mitt i Södermalm besöker Skeppsmäklargatan 7 i Hammarby Sjöstad.

Men snart ska lokalen förvandlas. Här ska Sjöstans första dansklubb ha sin premiär på fredag – med inriktning på målgruppen 30-50 år.

Tanken är att locka stressade småbarnsföräldrar som på fredagskvällen längtar efter att skaka rumpa, men inte har tid för gå ut på stan för att klubba. De kommer kunna slinka ner till danslokalen och skaka loss i några timmar. Klubben stänger vid midnatt så att päronen kan vara hyfsat fräscha när småttingarna ska ha frukost.

Eller så kan klubben vara en fristad för tjejgänget som var dansdrottningar på 70- och 80-talen, men inte vet var de nu ska ta vägen.

– Det här är klubben jag saknat själv. För oss som gillar att dansa, men inte vet vart vi ska gå, säger Madeleine Grimhusen, arrangör.

Hon bor själv inte i Sjöstan, men valde ändå att starta klubben här.

– Det känns som ett bra läge. Det finns ju ingenstans att gå och dansa här. Det finns restauranger och barer, men inte dansgolv.

Hon vill försöka skapa en familjär känsla på klubben.

– Min erfarenhet av Stockholmsnatten är inte så varm och välkomnande. Och så vill jag inte ha det. Jag vill ha det familjärt offentligt. Bjuda in vänner som jag inte känner ännu.

Den som behöver ta ett järn för att våga sig upp på dansgolvet blir besviken. Ingen alkohol kommer att serveras, däremot kommer det finnas en stor juicebar.

– Jag har själv inte druckit på 15 år, så det kändes självklart för mig. Men jag har inte något moraliskt emot att folk dricker. Men får gärna ha delat en flaska vin på middagen innan man kommer hit.

Musiken som kommer att spelas är en salig blandning av soul, funk, R’n’b hiphop – och lite disco.

– Härlig musik som man går i gång på. Utan att det behöver vara ”It’s raining men”. Det behöver inte vara det som vi dansade till när vi var 20 år.

Efter premiären på fredag är tanken att klubben ska rulla med ungefär en månads mellanrum. Just nu kommer den ha sin bas i Sjöstan, men i framtiden kanske den flyttar till någon annan stadsdel beroende på mottagandet.

Sjöstadsbon Johan Eriksson är på promenad med sonen Frank Claesson, 1 år, och berättar att det är just brist på tid som hindrar honom att gå ut nu förtiden. Han tycker att idén med en klubb på hemmaplan låter som en rolig idé

– Det låter spännande. Jag är ingen dansant person, men det är kanske ett koncept man kanske skulle prova på.

Fakta

Andra klubbar för en kvällstrött målgrupp

Soul Train på Café Opera, på fredagar mellan 17 och 22, vänder sig till dem över 35 som inte vill vara ute jättesent.

På Södra teatern erbjuds på eftermiddagarna en mer dekadent varianten av afternooon tea, ”It’s Motherf***ing Tea Time”. Där bjuds på spektakulär bingoshow och dagfest med inslag av dragshow och striptease.

Dagsfester har också blivit populärt de senaste åren. Ställen som Häktet, Kåken och Josefinas har ordnat fester på dagen.

Club 40, på Viper Room/Klubb blå nära Fridhemsplan, är en klubb som vänder sig till ”dig som gillar att gå på krogen ibland men tycker att det är mindre roligt att träffa barnen i baren.”

Fakta

Bor på husbåt

Namn: Madeleine Grimhusen.

Ålder: 46.

Familj: Man Christopher och barnen Nora, 14, och Iris, 9.

Bor: På en husbåt i Pampas.

Bästa dansdängan: ”Trouble” med Iggy Azalea. Låten fick mig och familjen att stanna bilen och gå ut och dansa.

Motto: ”Be the change you want to see in the world”.

Aktuell: Med klubben Danceparty – Sthlm Glow. Spikade datum hittills är 11 mars och 8 april. Tonåringar är välkomna i vuxnas sällskap.