ANNONS

Hon bor med sin treåring på 21 kvadrat

bostad upplands bro
Linnea Hjärstedt och sonen Filip bor i andra hand på 21 kvadrat.
bostad upplands-bro
Linnea Hjerstedt tittar på alternativ men hittar inga långvariga lösningar.
Kötiderna blir längre, priserna högre och kraven större för att få ett boende i Stockholm. Att flytta hemifrån blir svårare för varje år, särskilt om du inte har sparat eller har en betalningsanmärkning. Linnea kämpar för att sonen ska få ett eget sovrum.
ANNONS

Linnea Hjerstedt och hennes treåriga son Filip bor på 21 kvadrat bor i Kungsängen. Det är en anhörig som har haft möjlighet att hyra ut boendet – annars hade de varit hänvisade till en placering på härbärge genom kommunen. En lägenhet kan de inte erbjuda.

– Det känns inte okej att en treåring ska behöva bo så här och han blir bara äldre. Han kommer inte ens kunna ta hem kompisar efter skolan, säger Linnea Hjerstedt.

När vi kommer in i bostaden har vi ett litet matbord direkt till höger. Ett klädräcke och en tvättkorg står inklämda mot väggen. Filips lekhörna är en matta med leksaker under den 1,20-meter breda sängen. På byrån står en tv. Någon soffa finns det inte plats för.

Hon lever ensam med sonen som vissa helger bor hos sin pappa. Där han har ett eget rum. Drömmen är att Filip ska ha ett eget rum även hos henne.

– Han är så stolt över att få ha något eget. Ibland när jag ska lägga honom säger han gå nu, jag vill vara själv. Men jag har ingenstans att gå.

Påverkar uppfostran

På kvällarna när Filip ska sova sitter hon i mörkret. Att de bor trångt påverkar alla delar av deras liv. Filip kan inte ha för många kläder eller leksaker. Bilbanor, ritbord och annat som tar mycket plats är helt uteslutet.

I lägenheten finns ett mindre kök men de flesta kvällarna äter de hemma hos Linneas mamma som bor i närheten.

ANNONS

– Jag mår dåligt av att vara här hemma. Det känns som att väggarna sluter sig omkring mig så vi försöker vara där så mycket det går.

Hos mormor är Filip nyfiken på vad som händer i köket, och han vill gärna vara med och hjälpa till med matlagningen. Hemma går det inte alls.

Att bo så trångt påverkar Linneas möjligheter att ge en bra uppfostran.

– Att ha ett eget rum är viktigt för att få sitt eget space. Men det är också viktigt att lära sig att hålla ordning och kunna skilja på ett vardagsrum, mammas rum och mitt rum som jag själv ska städa.

Även om situation är svår nu är det framförallt framtiden hon oroar hon sig för. Linnea är 25 år vilket innebär att många lägenheter hos Upplands-Brohus fortfarande är utom räckhåll. Men det finns ett annat problem, Linnea har en gammal betalningsanmärkning från en sjukvårdsräkning.

– Jag har en betalningsplan och hoppas vara klar om två år. Om jag fick ett heltidsjobb skulle det gå fortare men det är svårt när man är ensamstående. En del arbetsgivare oroar sig för hur det blir med vab, säger hon.

Funderar på att lämna Stockholm

Kommunen har erbjudit ersättning om hon får en lägenhet hon inte har råd med själv. Men så länge hon har en betalningsanmärkning är hon utesluten för ett förstahandskontrakt,  även de flesta uthyrare i andra hand säger nej.

De få boenden hon hittat som har lägre krav gäller korttidsboenden i andra hand, något som blir svårt att lösa med ett barn.

– Jag vill ha så bra möjligheter som möjligt till att ge Filip en bra uppväxt.

Utan hjälp känns situationen hopplös och Linnea har börjat fundera på att ge upp Upplands-Bro. Men här ligger Filips förskola och målet är att hitta en lösning utan att behöva ge upp tryggheten som det hemvana innebär.

– Jag har funderat på att flytta till Dalarna, jag bodde där när jag var liten. Men då skulle jag inte ha hjälp av min mamma, hon bor ju här i Kungsängen.

Så är läget i kommunen

Hyresrätter:

Kötiden för en lägenhet genom Upplands-Brohus är sju till åtta år. Personer som är folkbokförda i kommunen kan ställa sig i kö när de fyller sexton. Men för den som vill flytta hemifrån innan man fyller 25 får man leta efter andra alternativ.

Bostadsrätt:

För en del är det ett alternativ att köpa en lägenhet i Upplands-Bro för att flytta hemifrån. Men i många fall krävs att en anhörig går in som medlåntagare eller tar ett lån på det egna boendet till kontantinsatsen.

– Men det är mycket svårare nu än för några år sen. När jag själv köpte min första bostad i Kungsängen 2008 kostade den en halv miljon och det räckte med fem procent i kontantinsats. Det är betydligt svårare för en 25 åring att skrapa ihop till ett lån idag, säger Daniel Eliasson, Länsförsäkringars fastighetsförmedling.

Men eftersom priser i kommunen är betydligt lägre än i andra områden i Stockholm är en trend att många unga som bor närmre stan flyttar ut när de bestämmer sig för att köpa. Köpare i 20 till 25-årsåldern är inte ovanliga på marknaden men alla har inte samma möjligheter.

– Det är definitivt en klassfråga. Föräldrar i hyresrätt kanske inte har samma möjligheter att ge ekonomiskt stöd. Men vi ser också unga som bor kvar hemma och sparar ihop själva medan de jobbar så det är inte omöjligt i de fallen heller, säger Daniel Eliasson.

Andrahand:

Sedan 2010 har kvadratmeterpriset för andrahandslägenheter fördubblats. Bland annat på grund av nyproduktion men också för att bostadsrätter kan ta ut marknadshyror. Enligt hyresgästföreningen har det också lätt till högre, ofta oskäliga, hyror för hyresrätter.

På andrahandsmarknaden blir utbudet allt större men det gäller även hyrorna.

– Vi har sett att det numera är en väldigt begränsad skara som har råd att bo i innerstan. Fler och fler tvingas omvärdera sin önskemål och flytta till kranskommunerna. Då stiger priserna även där, säger Linnea Aguero, presschef på Blocket.

Efter att ha pratat med Linnea kollar vi in utbudet andrahandsbostäder på Blocket. Ett rum i en lägenhet eller villa i kommunen har en månadshyra mellan 3000 och 4000. Det ligger några tvåor med månadshyror från 8500 till 13 000 kronor. Vid det här tillfället kan man även hyra en friggebod för 5250 eller en vedeldad timmerstuga med utedass för 6000.

Många tillämpar en månads uppsägningstid. Att hyra i andra hand kan alltså bli både en dyr och osäker tillvaro. De flesta uthyrarna kräver referenser och en månadshyra i deposition, det är pengar som varken Linnea eller någon anhörig kan avvara.

Fakta

Vägen till bostad i Upplands-Bro

Hyresrätter

Köstart: du kan ställa dig i kön när du fyllt 16 år.

Kötid: 7-8 år

Genomsnittlig hyra per kvadratmeter 2016: 92,5 kronor

Antal hyresrätter i kommunen 2016: 2893

 

Bostadsrätter

Pris per kvadratmeter 2017: 26 142 kronor

Pris per kvadratmeter 2007: 9 368 kronor

Antal bostadsrätter i kommunen 2016: 3419 lägenheter

 

Andra hand på Blocket

Förmedlade lägenheter 2017: 194 andrahandsbostäder

Förmedlade lägenheter 2010: 84 boenden

Hyra per kvadratmeter 2017: 156,8 kronor

Hyra per kvadratmeter 2010: 103,2 kronor.

Genomsnittlig månadshyra för boende med ett rum 2017: 4959 kronor

Genomsnittlig månadshyra för boende med ett rum 2010: 3748,6 kronor

 

Källa: SCB, Upplands-Brohus, Sabo, Svensk mäklarstatistik, Blocket
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.