Min lokala hjälte

Hon väntar på Tomatkungen

Lotta Erdelyi, ordförande i Sollentuna trädgårdsgille, tycker att helgens föreläsare Åke Truedsson är fantastisk.
Lotta Erdelyi, ordförande i Sollentuna trädgårdsgille, tycker att helgens föreläsare Åke Truedsson är fantastisk.
Han har en egen bank med frön till 700 sorters tomater – och korsbefruktar ständigt fram nya genetiska variationer.

På söndag kommer tomatkungen Åke Truedsson till Sollentuna och föreläser.

Alla som har tröttnat på butikernas urvattnade utbud av tomater, och vill veta varför Ryssland är ett av världens främsta tomatländer bör ta sig till Sollentuna bibliotek på söndag. Då kommer Åke Truedsson, Sveriges kanske främsta expert på tomater, och föreläser om ursprung och odling av vår kanske allra mest älskade grönsak.

– Han kallas för tomatkungen och är fantastisk, säger Lotta Erdelyi, ordförande i Sollentuna trädgårdsgille som arrangerar föreläsningen.

Åke Truedsson är en auktoritet, inte bara när det handlar om tomater – som ordförande i Riksförbundet Svensk Trädgård är han en centralfigur i odlingskretsar från Ystad till Haparanda.

– Jag började samla på tomatsorter när jag var 11. Nu har jag 700 sorter som jag tar vara på i en egen fröbank.

Åke Truedsson är uppvuxen på en gård och arbetar i dag som kemiingenjör. Med både traditionella och ett vetenskapliga perspektiv på odling tar han blomknoppar från en modersort och befruktar den med pollen från en fadersort. Efter sju års odling har man sedan en ny, stabil sort.

– Tittar man på vilka frön som finns i handeln i dag så krymper antalet sorter hela tiden. Det blir allt färre sorter som passar utanför zon 2, då begränsar man de som bor i Dalarna och Lappland från att odla tomater.

När Sverige gick med i EU infördes krav på att alla sorters frön i handeln skulle registreras.

– Det dräpte nästa alla sorter som odlats fram i Sverige under lång tid. All förädling som gjorts historiskt kastades på tippen.

Och Sverige är inte ensamt, berättar Åke Truedsson.

– Trenden just nu är att de som producerar frön till tomater är stora multinationella företag som inte vill ha för många sorter. Det innebär att hela västvärlden erbjuds några få varianter.

I Europa framhålls Italien ofta som tomatlandet nummer ett. Men Åke Truedsson lyfter fram en något mer otippad stormakt.

– Ryssland är ett föredöme. De går sin egen väg och har över 780 sorters tomater. Du kan gå in i en vanlig butik och hitta 50 sorter i olika färger och former. Stalin gjorde mycket illa för sitt folk, men han gav också order om att man skulle bedriva växtförädling och ta fram material som passade i de olika zonerna.

För Åke Truedsson handlar trädgårdsodling dock om så mycket mer än att framställa goda, näringsrika och ekologiska råvaror.

– Man mår bättre av att odla och vårda ett intresse. I en trädgårdsförening hittar du i stort sett bara glada människor. Alla borde vara med i en, det är förödande att sitta och glo på tv.

I en trädgårdsförening hittar du i stort sett bara glada människor.åke truedsson

Fakta

Tomater vill ha sol och stora krukor

Sätt fröna i såjord mellan 20 mars och 5 april. Driv upp plantorna inomhus i en plastlåda med lock. De ska få mycket sol.

Plantera om när skotten i en plastkruka på 0,5 till 1 liter när de är 5-6 centimeter höga.

I slutet av maj eller i början av juni får plantorna komma ut i solen. Plantera dem i svarta 20-literskrukor med dränering.

Vänta med att gödsla tills tomaterna börjat växa. Jorden ska torka upp mellan vattningarna men inte bli snustorr. Ungefär var tredje dag brukar vara lagom. Låt kannan stå framme så att vattnet inte är kallt.

Använd gödsel med rätt proportioner: 1 del fosfor, 2 delar kväve och 4 delar kalium. Smaken påverkas väldigt mycket av gödslingen. För extra god smak – strö en matsked vedaska över jorden.