Min lokala hjälte

Hon vill att sonen ska få mer hjälp

Efter att Anna kontaktat socialtjänsten för att få hjälp med sonens probem visade det sig att han har adhd, som han nu medicineras för.Foto: Isabel Svensson
Efter att Anna kontaktat socialtjänsten för att få hjälp med sonens probem visade det sig att han har adhd, som han nu medicineras för.Foto: Isabel Svensson
Anna säger att hon har försökt allt för att nå fram till sin 14-årige son som har adhd, missbrukar cannabis och har en rad polisanmälningar mot sig.

Socialtjänstens insatser räcker inte till, anser Anna, som nu överväger att göra en anmälan till Socialstyrelsen.

– Jag sitter varje kväll och väntar på att polisen ska komma hit, knacka på dörren och berätta att min son är död. Det låter ju sjukt, men jag förbereder mig faktiskt känslomässigt på att det kan ske.

Anna, som egentligen heter något annat, sitter vid köksbordet i sin lägenhet i Farstaområdet. Hennes 14-årige son gick precis ut genom dörren med en kamrat och Anna vet inte när han kommer hem igen.

– Han brukar komma hem sent. På fredagseftermiddagen försvinner han och kommer inte hem igen förrän sent på söndagen. Socialsekreteraren säger att jag ska låsa in honom, men hur ska man kunna låsa in en 14-åring?

Första gången Anna tog kontakt med socialtjänsten var i september 2010. Hon hade länge märkt att sonen inte mådde bra, han fick ofta stora aggressiva utbrott och från polisen kom en strid ström med anmälningar.

– Jag kontaktade själv socialtjänsten, så illa var det. Då hade han hunnit med att både snatta, klottra, misshandla, åka vårdslöst i trafiken, dricka alkohol, få en anmälan på sig om våld mot tjänsteman och själv blivit misshandlad.

En utredning visade att sonen har adhd och för det äter han nu mediciner. Han har hittills provat fem varianter, men problemen har fortsatt. Många är de nätter då Anna har kört runt i söderort på jakt efter sin son. Och i vinter har det dessutom framkommit att sonen använder cannabis.

– Jag har tidigare misstänkt det och tagit med honom för provtagning två gånger, men då var han ren. Jag tycker att det känns fruktansvärt, men han tycker att jag överdriver. Allt jag säger rinner bara av honom.

Mötena med socialtjänsten har varit otaliga och familjen genomgår i dag ett behandlingsprogram som ska öka Annas föräldrafärdigheter och förändra sonens beteende. Men Anna säger att det inte räcker.

– Vad han behöver är att bli omhändertagen enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga). Åtminstone under helgerna, han behöver komma bort från det här området. Som mamma känns det hemskt att säga det, men det är vad han behöver, säger Anna.

För en LVU-insats krävs missbruk, ett socialt nedbrytande beteende, brottslig verksamhet och ett uppenbart vårdbehov. Men trots att Annas son tydligt uppfyller flera av de här kriterierna så bedöms han i dag inte vara tillräckligt illa ute för att socialtjänsten ska göra en ansökan till förvaltningsrätten.

Han befinner sig helt klart i riskzonen men problemen är inte så pass omfattande att det är aktuellt med LVU. Men om han fortsätter så här, med kriminalitet och missbruk, så kan det anses som tillräckligt. Vi gör hela tiden nya bedömningar och ibland kan det gå snabbt i beslutsprocessen, säger Christina Frisk, enhetschef vid Farstas socialtjänst.

Men Anna tycker att sonen har fått vänta länge nog på hjälp och nu överväger hon att göra en anmälan till Socialstyrelsen.

– Måste han börja med heroin eller sätta igång en mordbrand för att få hjälp? Socialtjänsten måste göra något redan nu, han behöver hjälp innan det är för sent.

Fakta

JO kan granska

Tycker man att man inte får gehör för sina synpunkter eller att det finns allvarliga brister i en socialtjänstverksamhet kan man vända sig till Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen tar då ställning till om ett tillsynsärende ska öppnas och begär in handlingar om vad som hänt.

Anser man sig ha blivit felaktigt eller orättvist behandlad kan man även klaga hos justitieombudsmannen (JO). JO har till uppgift att granska statliga och kommunala myndigheter följer lagar och förordningar.

Källa: SOCIALSTYRELSEN