Hon vill förbättra badets säkerhet

Karin Brand, generalsekreterare på Svenska livräddningssällskapet, efterlyser tryggare badplatser och bättre kunskap om hur man badar säkert.
Karin Brand, generalsekreterare på Svenska livräddningssällskapet, efterlyser tryggare badplatser och bättre kunskap om hur man badar säkert.
Förra lördagen drunknade en 68-årig kvinna och hennes 7-åriga barnbarn i närheten av Sätrastrandsbadet. Nu vill Svenska livräddningssällkapets generalsekreterare se en rad förbättringar vid badplatsen.

Trots att luften är kylig denna onsdagsförmiddag har några ungdomar kavlat upp byxbenen och vadat ut i vattnet vid Sätrastrandsbadet.

Det var vid klipporna några hundra meter bort som två små pojkar, nio och sju år gamla, hamnade på för djupt vatten förra lördagen. Deras 68-åriga farmor kastade sig ut i vattnet och lyckades rädda den äldre pojken.

Men hon hade inte nog krafter kvar för att få upp 7-åringen som försvann under ytan. En förbipasserande på stigen lyckades dra upp kvinnan, men varken hennes eller barnets liv gick att rädda.

Olyckan inträffade utanför det inhägnade badområdet, men Svenska livräddningssällskapets generalsekreterare, Karin Brand, tycker att det finns en rad förbättringar som måste göras på badplatsen. Ett allvarligt problem är att det inte finns några livbojar.

– Det är förskräckligt dåligt. Det finns tydliga rekommendationer på att de ska finnas med ett mellanrum på högst hundra meter, säger hon.

Karin Brand efterlyser också informationstavlor med larmnummer och enkla skisser på hur hjärt- och lungräddning går till. Andra förslag är att ha utbildade strandvärdar som har uppsikt över badgästerna, samt att arrangera sommarsimskola vid badet för att förbättra simkunnigheten i området.

– Det skulle vara perfekt att ha simskola vid Sätrastrandsbadet, eftersom det är så långgrunt här, säger Karin Brand.

Badsäsongen vid Sätrastrandsbadet sträcker sig mellan 15 juni och 15 augusti och det är då livbojarna placeras ut, enligt Rune Ney, som är avdelningschef för samhällsservice på Skärholmens stadsdelsförvaltning.

– Annars försvinner de. Och vid den här olyckan hade det inte gjort någon skillnad om det funnits livbojar, för det hände utanför badet, säger han.

Däremot håller han med om att det är en bra idé att sätta upp information om livräddning. Han tycker också att simkunnigheten i området är för dålig och att sommarsimskola skulle kunna vara ett sätt att förbättra den.

– Det handlar om att få ner hela familjen i vattnet, att både barn och vuxna ska lära sig simma. Det har vi inte kommit så långt med, men man skulle kunna försöka, säger Rune Ney.

Men än så länge har inte stadsdelen diskuterat sommarsimskola tillsammans med idrottsförvaltningen, som ansvarar för simundervisningen i skolan. Det finns inte heller några tankar på att anställa badvakter, då det är en kostnadsfråga.

Maja Westerlund är lärare på Vårbackaskolan i Vårby gård och hon är en av dem som besöker badplatsen denna kyliga onsdag, tillsammans med elever från skolan.

– Eleverna kan få bada när vi är här, men bara om det är många vuxna med. De måste också hålla sig där det är grunt, säger hon.

För några år sedan drunknade en elev från Vårby gård och efter det har man pratat mycket om simundervisning på skolan.

– Det är många barn som inte kan simma, men det handlar om badvett också. Och olyckor händer, eleven som drunknade var simkunnig. Det går så fruktansvärt snabbt när det händer något, säger Maja Westerlund.