Hon vill ge unga tjejer vingar

Coco Rosenfeld.
Coco Rosenfeld.
Hos United Sisters får unga tjejer styrkan att göra sina röster hörda och modet att testa vingarna ute i samhället.

Snart startar två grupper hos Fryshuset Skärholmen.

Är du kvinna och mellan 20 och 100 år? Då har du chansen att bli en av tre volontärer hos Fryshuset Skärholmen. Just nu letar man efter frivilliga som vill leda de tjejgrupper som ska starta under våren – en grupp för 12–15-åringar och en grupp för 16–19-åringar.

– Tanken är att stärka tjejerna så att de vågar göra sina röster hörda, hittar sin identitet och självkänsla och törs pröva vingarna ute i samhället, säger Coco Rosenfeld, ansvarig för 2:hemmet, Ungdomens hus, som drivs av Fryshuset Skärholmen.

Under många år arbetade Coco Rosenfeld i Fryshuset i Hammarby sjöstad, och hade ansvar för United Sisters där. I höstas kom hon till Skärholmen. Nu faller det sig naturligt att starta United Sisters här också, tycker hon.

– Det blir träffar en gång i veckan, med gruppcoachning, samarbetsövningar, säga nej-övningar och övningar i att känna tillit, till exempel. De får också öva på att ta ställning i diskussioner, berättar Coco Rosenfeld.

Och så får de testa sådant som de kanske aldrig skulle göra annars. Det kan vara allt från bergsklättring och paddling till gokart och laserdome. Sådana utmaningar varvas med mer typiska tjejaktiviteter som spa-kvällar och smyckestillverkning.

Men alla tonåringar har inte så lätt att komma ifrån, är Coco Rosenfelds erfarenhet.

– Många flickor har ansvar för att ta hand om sina småsyskon. Därför testar vi en ny grej! Vi kommer att erbjuda barnvakt när tjejgrupperna pågår. Då kan vi ha våra aktiviteter på eftermiddagen, efter skoldagens slut, säger hon.

Coco Rosenfeld har ansvaret för United Sisters men söker alltså volontärer som vill arbeta med grupperna. Utbildningen sker den 19–20 mars.

– Det bästa vore volontärer i skilda åldrar – en som blir som en storasyster, en som blir som en medelålders mamma och en som blir som en mormor eller farmor, säger hon.

I juli blir det också ett tjejläger på Kärson, om allt går enligt planerna.