Hon vill ha 1 000 nya hyresrätter

Ylva Moizis (L) vill ha fler hyresrätter. Ett område som byggherrar har visat intresse för är korsningen Mörbyvägen/Fornminnesvägen.
Ylva Moizis (L) vill ha fler hyresrätter. Ett område som byggherrar har visat intresse för är korsningen Mörbyvägen/Fornminnesvägen.
Nu förhandlar kommunen med byggherrar för att hyresrätter ska byggas.

– Riktigt kul att de visar intresse att bygga hyresrätter, säger Ylva Mozis (L).

Nu öppnas för flera hyresrätter i centrala Vallentuna. Korsningen Mörbyvägen/Fornminnesvägen har plötsligt seglat upp som en högintressant plats när Vallentuna centrum utvecklas.

Här ligger i dag en öde lekpark, ett smått skamfilat flerfamiljshus och en snabbmatsrestaurang. Mitt emot, på Fornminnesvägen, ligger den gamla villa som plötsligt kom i blickfånget då Mitt i berättade att villan sålts för rekordpriset 30 miljoner. Köparen, ett byggföretag från Västsverige, bedömer att det är en bra affär att bygga flerfamiljshus på platsen.

Nu är företaget intresserat av att köpa mer mark i närheten. Den här gången är det kommunen som kan håva in en rejäl slant och dessutom få hyresrätter byggda.

Det är Össebyhus, kommunens bostadsbolag, som äger lekparkstomten. På förra fullmäktige fick de i uppdrag att sälja marken så att bland annat hyresrätter ska kunna byggas.

– Marknadspris gäller och om markpriserna i Vallentuna är på den här nivån är det ju fantastiskt, säger Jaana Tilles, (S), oppositionsråd.

Hon vill egentligen helst att Össebyhus bygger hyresrätter. Men den styrande Alliansen i Vallentuna har valt att gå en annan väg för att få fram fler hyresrätter.

Man planlägger mark och släpper in privata byggherrar på villkor att de till viss del bygger hyresrätter. Korsningen Mörbyvägen/Fornminnesvägen är en sådan plats.

– Riktigt kul att byggherrar visar intresse att bygga hyresrätter, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Ylva Mozis (L).

Hon kan dock inte säga hur många hyresrätter det kommer att bli på platsen.

– Men det måste vara en viss volym för att det ska bli lönsamt, säger hon.

Fakta

Projekt på gång

Fornminnsevägen/Mörbyvägen: Össebyhus ska förhandla med en byggherre om att bygga hyresrätter.

Gärdesvägen: Pågående markanvisning. Byggbolag tävlar om att få bygga på platsen. Hyresrätter måste ingå.

Åby Park: Cirka 245 hyres­rätter byggs efter markanvisning.

8 procent av lägenhetsbeståndet i Vallentuna är hyresrätter. Resten är bostadsrätter, enligt SCB 2013. Kommunens bostadsbolag Össebyhus förvaltar drygt 200 bostäder.

Källa: Källa: Vallentuna kommun