Hon vill lära barn att börja leka igen

Redan nu kan man smygtitta in i Anne Stampes butik genom titthål i renoveringspappen.
Redan nu kan man smygtitta in i Anne Stampes butik genom titthål i renoveringspappen.
Den 1 juni slår Anne Stampe upp dörrarna till sin leksaks­affär Muntra Barn i Vasaborgen. Förutom butikenblir det en pysselverkstad för barn och föräldrar.

Anne Stampe har två barn födda på 90-talet. Men det var när hon fick en dotter för fyra år sedan som hon började fundera kring hur barn leker i dag.

– Det är lätt hänt att barn väljer datorn eller surfplattan i stället för att hitta på egna lekar. Den tekniska utvecklingen är positiv men behöver kompletteras med lek och pyssel, säger hon.

Anne Stampe har själv alltid använt pyssel och hantverk som ett andningshål och vill gärna dela med sig till Lidingös barn. I butiken kommer hon att sälja prenumerationer på pysselkassar anpassade för olika åldrar. Barn kommer även att ­kunna ha pysselkalas i butiken.

– Då får de sy ballerinakjolar och trycka tröjor till exempel. Eller ta med saker hemifrån och måla om dem.

Det kommer att finnas ett pysselbord i butiken så att barn kan komma efter skolan och leka. En del kommer att vara gratis och annat får man betala för.

– Föräldrar ska kunna köpa klippkort på mellanmål och lekmaterial. Jag hoppas att föräldralediga ska komma med barnen också och leka med fingerfärg och göra handavtryck.

När det kommer till leksakerna som säljs i butiken finns det också en tanke.

– Jag vill komplettera utbudet i Lidingö centrum, inte konkurrera. Vi ska sälja handplockade leksaker i trä som håller att lekas med.