ANNONS

Honey flyttade från Qatar – Nu är hon vilse i Vallentuna

Hon beskriver Honey som en skygg katt som är kelig och social när man lärt känna henne.
Hon beskriver Honey som en skygg katt som är kelig och social när man lärt känna henne.
Efter en lång väntan lyckades Honeys asylsökande matte flyga sin katt från Syrien. Men Honey smet precis när de två skulle återförenas i Vallentuna.

- Jag kan inte förlåta mig själv, säger matten Nourah.
ANNONS

Även husdjuren påverkas när kriget i Syrien driver människor på flykt.

Nourah al Sebai tvingades att lämna fyra av sin fem katter i Qatar av ekonomiska skäl. Den femte katten, Honey, smet iväg när de skulle återförenas vid en karantän i Vallentuna.

– Jag är så orolig, hon är inte van vid kylan, säger Nourah.

Nourah flydde för några år sedan tillsammans med sin familj från krigsdrabbade Homs i Syrien till Qatar där delar av hennes familj fortfarande bor.

I Qatar fick hon utlopp för sin kärlek till katter. Hon adopterade två gatukatter och skaffade tre andra katter, en av dem var Honey.

Qatar visade sin inte vara säkert för Nourah. När hon fick uppehållstillstånd i Sverige började hon undersöka hur hon skulle kunna ta hit sina katter. Av ekominiska skäl föll valet på en katt – Honey.

Hela projektet höll på att stupa på grund av ett felaktigt ifyllt formulär. Men till slut flögs Honey till Sverige, chipmärktes, vaccinerades och satt i karantän, allt enligt Jordbruksverkets riktlinjer för införsel av katter från länder utanför EU. Det tog det mesta av Nouras sparpengar.

Men återföreningen skedde inte som Nourah önskat. När hon skulle hämta Honey vid karantänen som ligger i Vallentuna var det trångt i bilen. Honey, som var uppskakad efter allt resande smet iväg.

– Jag är förtvivlad och kan inte förlåta mig själv. Allt jag vill är att hon kommer tillbaka till mig. Jag ser henne som en familjemedlem, säger Nourah.

ANNONS

Det var den 11 augusti. Hon har spårats till Okvista industriområde så sent som i början av denna vecka.

Debbie Dunagan, som driver den karantän i Okvista, där Honey bodde är ändå hoppfull.

– Jag tror att hon klarar sig. Det var en sån trevlig katt, vi ska försöka hitta den.

Nourah går på SFI i en annan svensk stad. Hon får inte vara frånvarande och har dessutom inte råd att åka till Stockholm för att själv söka efter Honey. Hon har gjort en Facebookgrupp som heter ”Hjälp Honey hem”, där hon vädjar om hjälp.

Trots det som hänt tror menar hon att katter har det bättre i Sverige än Qatar.

– Där bor många katter på gatan. Men här bryr sig människor. En annan skillnad är allt det kostar att ha katt här, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.